Пускат дискотеките, сватбите без лимит за гости (ОБЗОР)

12 Юли 2020 | 16:22
0 коментара
Общество

Отпада лимитът за до 30 гости на сватби и кръщенета
 

Дискотеките и нощните заведения отварят врати от утре
 

Мерят ни температурата на входа, пускат до 4 души на маса

Дискотеките и нощните заведения отварят врати от утре. Това стана ясно от изказване на зам.-здравният министър Жени Начева. Тя даде извънреден брифинг пред МЗ, на който присъстваха и представителити на бранша. По време на него бе обявено, че отпадат и ограниченията за провеждането на масови събития - семейни празненства, сватби и кръщенета с до 30 гости.

"След среща с представители на браншовата организация на собственици на заведения в страната, постигнахме съгласие по следната промяна в заповедта на министъра на здравеопазването, която определя противоепидемичните мерки, а именно да бъда разрешено функционирането на нощните заведения", каза Начева и допълни, че консенсус е постигнат и по още две точки - капацитетът и условията на работа.

Баровете ще работят и на закрито, но под строг контрол. На входовете ще бъде измервана температурата на всеки клиент. Масите пък ще за разположени на 1,5 м. една от друга, като на една маса ще могат да сядат най-много по 4 души. Така на практика се осигурява по 1 кв. метър на всеки човек. Освен това инспектори ще следят изкъсо за спазването на дистанция, провеждането на редовна дезинфекция и снабдяването на персонала с лични предпазни средства. При констатиране на нарушения, дискотеките и баровете ще бъдат затваряни.

"Всички заведения са оборудвани с всичко необходимо и считаме, че е абсолютно безопасно да се посещават. Не мислим, че ние сме развъдник на заразата. В момента единственият затворен бранш е този на нощните заведения, а 80 000 души са пряко и косвено засегнати от това", заяви председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

При повишаване на новите случаи в страната, всички промени в заповедите ще се правят след обсъждане с браншовите организации, стана ясно още по време на брифинга. „След като толкова много хора могат да бъдат по площадите, не считаме, че ние трябва да стоим без работа и пари. Броят на заразените не е скочил заради заведенията”, допълни Алибегов.

Добавете Вашия коментар

TOP