Просветният министър: При 10% заболели ученици ще се преминава към дистанционно обучение

25 Август 2021 | 00:24
0 коментара
Общество

Учениците ще преминават към дистанционно обучение при 10% болни от COVID-19. Това каза на брифинг служебният министър на образованието и науката Николай Денков, предаде Агенция „Фокус“.

Това е едното от указанията, с които Министерството на здравеопазването е прецизирало насоките към МОН за старта на учебната година. Другото е свързано с носенето на маски.

 

По думите на Денков причината за това е, че делта вариантът на COVID-19 се разпространява много по-лесно и е по-заразен от досегашните.

 

„Имахме отраслов съвет със социалните партньори, на който бяха обсъдени насоките за действие в епидемична обстановка в сферата на предучилищното и училищното образование. Най-важният резултат е, че с пълно единодушие и съгласие тези насоки вече са приети. Имаше няколко интересни предложения от социалните партньори, които ще бъдат отчетени.“, посочи още Николай Денков.

Той уточни, че в случай, че се намираме в "зелената" зона по заболеваемост учениците от 1. до 4. клас и децата в детските градини ще могат да са без маски. В противен случай - маските ще са задължителни, включително за тях.


"Предвид това, че и ваксинираните могат да пренасят вируса, трябва и персоналът, който е имунизиран, да носи маски", допълни образователният министър.

Сборни паралелки могат да се правят, но само в „червената зона” и само, където децата и преди това са били заедно. Деца от различни класове не могат да бъдат събирани в сборна група, например деца от 4 и 5 класове. Но деца от различни паралелки на един и същи клас ще могат да бъдат събирани в сборна група без да прекъсваме обучението, поясни Денков.

 

Децата от 1 до 4 клас ще бъдат максимално в училище, с изключение на времето, когато се достигне тъмночервента зона по заразяване. При по-големите ученици ще се пристъпва към ротация. Трябва да се стремим към 50% присъствие на учениците в клас, каза още служебният образователен министър. Епицентър.бг

 

Просветният министър: При 10% заболели ученици ще се преминава към дистанционно обучение

 

Добавете Вашия коментар

TOP