Проблемите в туристическия сектор обсъждат в Банско

16 Юни 2022 | 14:54
3 коментара
Бизнес
Проблемите в туристическия сектор обсъждат в Банско

Проблеми в туристическия сектор и възможности за подкрепа обсъжда Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) на двадесет и първата годишна среща в Банско. При откриването заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева обобщи проблемите и предизвикателствата в сектора и мерките, с които се работи за решаването им.

Според Георгиева в началото на лятото най-голямото предизвикателство пред сектора остават глобалните кризи – военните действия в Украйна, негативните ефекти от пандемията, нарушените вериги на доставки и произхождащата от това инфлация.

Министерството на туризма подпомага Министерския съвет в целия период на кризата с войната в Украйна и настаняване на разселени лица, посочи заместник-министърът. Към момента повече от 27 хиляди са настанените разселени лица в български хотели, а стойността на изплатената помощ за хотелите и местата за настаняване е над 70 млн. лв.

Възстановена е и мярката 35 евро за седалка за стимулиране на входящия туризъм, като за целта в бюджета са предвидени 25 млн. лв. за туроператори, които използват въздушни превозвачи, притежаващи лиценз за чартърни полети до България с цел туризъм, посочи Георгиева. В момента се финализира процес по обработка на 139 заявления за тази помощ, а заявената от потенциалните бенефициенти в тази мярка сума е в размер на близо 20 млн. лв.

В последните месеци са реализирани финансови помощи на стойност 60 млн. лв за две схеми за подпомагане на туристическия сектор и шест млн. лева за туроператори, с цел преодоляване на последиците от COVID-19, посочи зам.-министърът. Тя посочи, че в резултат на тези мерки в първото тримесечие на тази година туризмът е достигнал до равнища от 80 процента спрямо периода преди пандемията. Отчита се ръст на български и чуждестранни туристи с около 40 на сто, а ръстът само на чуждестранни туристи е около два и половина пъти спрямо миналата година.

Броят на планираните полети за летен сезон 2022 г. е повече от 8500 за летищата във Варна и Бургас, което също е ръст спрямо 2021 г., каза Ирена Георгиева. Очакват се туристи от Румъния, Полша, Германия, Чехия, Великобритания и Израел, както и от други пазари, допълни тя.

Тазгодишната среща на АБТТА откриха председателят на управителния съвет на асоциацията Димитрина Горанова, кметът на Банско Иван Кадев и председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин.

При откриването Димитрина Горанова посочи проблемни теми в сектора, които по думите й съществуват и преди началото на пандемията от COVID-19. Сред тях тя отбеляза ролята на туроператорите във веригата на доставки на туристически услуги, устойчивия туризъм и развиването на човешкия ресурс. По думите на Горанова проблемът с кадрите е дълбок и няма еднозначно решение как да се привлекат хората да се върнат да работят в България и да бъдат мотивирани и щастливи от това, което правят. Тя допълни, че „ако туристическият бранш е приоритетен бранш за държавата, то също и човешкото, и ресурсно обезпечаване трябва да е приоритет“.

Ние имаме своите дадености и природни красоти и само от нас зависи дали ще ги развиваме в правилната посока, каза при откриване на срещата кметът на Банско Иван Кадев. Той посочи, че в началото на пандемията от градът беше карантиниран, което по думите му е нанесло сериозна вреда на туристическия бизнес, но и на услугите, свързани с него. Затова тези срещи са важни и за нас е важно да чуем експертното мнение на държавата, на министерството и на доказаните в бранша професионалисти, допълни Кадев и посочи, че това в формулата да се развива туризмът в България.

Годишната среща на АБТТА се провежда под надслов „Четири сезона туризъм на преживяванията – Банско“ и продължава с представяне на финансови инструменти за подкрепа на туристическия сектор и представяне на аналитична информация за състоянието и тенденциите на българския туризъм.

Добавени коментари

Хахаха публикува:
17 Юни 2022 | 10:12
Анонимни пумияри!
Горин публикува:
17 Юни 2022 | 07:28
Ама ние що мълчим? Нали сме горди банскали , нали сме справедливи, обединени? Аз да ви кажа че станахме преклонена главица сабля я несече!
Банско публикува:
16 Юни 2022 | 23:34
Проблема в тая община е Стойчо Баненски и компания!Тоя лисунгер се е взел много на сериозно,и общината страда от това.Има оплаквания от много,много хора от тоя мизерник,но всичко се крие.Защо,защо го криете и го пазите?

Добавете Вашия коментар

TOP