Приключва преброяването, изпращаме кода по имейл, ако не е минал анкетьор

10 Октомври 2021 | 15:10
0 коментара
Общество
Приключва преброяването, изпращаме кода по имейл, ако не е минал анкетьор

Броени часове остават до края на преброяването на населението у нас. Той ще настъпи точно в 20 часа, когато анкетьорите ще спрат да ходят по домовете. Всички преброителни центрове в страната ще работят в понеделник, като ще имат за задача да отчетат кодовете от електронното преброяване, ако хората не са успели да ги предадат на анкетьор.

Нашенците трябва да изпратят кода на специално открит имейл адрес – [email protected]. В писмото освен кода трябва да посочат общината, населеното място, кварталът, улицата, номер (или квартал, номер на блок, вход, етаж, апартамент), където живее и се е преброило съответното домакинство. 

Прогнозите на НСИ са, че въпрки удължения срок няма да бъдат отчетени всички българи, защото по последни данни са преброени над 5 милиона жители.   Това обаче не означава, че останалите автоматично ще бъдат глобени със 160 лв., уточняват от статистическия институт. Данните за тях ще бъдат взети от административните архиви на НОИ и НАП. Информация няма да се изисква от ГРАО, защото част от хората, които присъстват в списъците им, отдавна не живеят в България. От статистическия институт очакват при обработката на данните да има поне 1000 души, които са се преброили и онлайн, и на хартия. Все още не е ясно дали има хора, които са подали невярна информация, като например, че “живеят на Марс”.

Експерти прогнозират, че Варна може да изпревари Пловдив и да стане втори по големина град след като бъдат обработени всички резултати. Най-активно при преброяването в града под тепетата беше населението на район „Южен“, а най-големи затруднения преброителите срещнаха с етническия квартал „Столипиново“. В първите дни от преброяването се наложи анкетьорите да бъдат придружавани от полиция, защото хората бяха убедени, че се правят списъци за масова ваксинация. 

Припомняме, че преброяването в страната беше съпътствано от трудности. Още при старта на кампанията електронният портал блокира заради хакерски атаки. Коронавирусът пък отказа част от преброителите и това наложи от статистическия институт да наемат нови в последния момент, както и да удължат сроковете на кампанията. 

Добавете Вашия коментар

TOP