Предай килограм пластмаса и вземи книга по избор тази събота на паркинга на Kaufland Благоевград

18 Април 2024 | 10:10
0 коментара
Общество
Благоевград
Предай килограм пластмаса и вземи книга по избор тази събота на паркинга на Kaufland Благоевград

Предай килограм пластмаса и вземи книга по избор тази събота на паркинга на Kaufland Благоевград. 

„Книги за смет“ стартира тазгодишното си издание на 20 април (събота), а начална точка на инициативата е именно югозападният град. Най-голямата еко кампания, която насърчава едновременно четенето и рециклирането, ще се проведе от 10 до 13 часа на паркинга на Kaufland в Благоевград на адрес бул. „Димитър Солунски“ №21. От тази година, независимо от предаденото количество пластмаса над един килограм, участниците могат да получат само една книга. През 2024 г. „Книги за смет“ поставя началото и на нов дългосрочен проект, посветен на кирилицата, „Буквите, които ни свързват“.

От началото на инициативата в България през 2012 г. са рециклирани над 120 тона пластмаса и са раздадени книги на стойност над 1 млн.лв. Под новото мото „Буквите, които и свързват“ всяка буква от азбуката ще бъде представена под формата на специално издание. Всяка година участниците в кампанията ще имат възможност да колекционират тези идания, докато съберат буквите от цялата азбука.

Кампанията „Книги за смет“ се превръща в любима инициатива на много българи и затова организаторите дават възможност на всеки член от едно семейство да получи една книга като предаде самостоятелно количество пластмаса над 1 кг., но се включи в предаването заедно със своите близки.

Инициативата ще продължи до края на септември и ще обиколи общо 10 български града. Събраните пластмасови отпадъци ще бъдат рециклирани от „ЕКОПАК България“, който е партньор на инициативата от нейното създаване.

Най-голямата търговска верига в България  подкрепя каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“, като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Българо-американска кредитна банка, Община Бургас, община Велико Търново и община Пловдив.

Повече информация за „Книги за смет“ може да откриете във фейсбук страницата  FB/knigizasmet.

 

Добавете Вашия коментар

TOP