Полезни ли са маслините? Ето какво казва науката

19 Март 2023 | 08:26
0 коментара
Любопитно
България
Полезни ли са маслините? Ето какво казва науката

Досега най-вероятно сте чували за множеството ползи за здравето, свързани със средиземноморската диета, за която се твърди, че помага за намаляване на възпалението, подобрява когнитивната ви функция и ви помага да имате по-здраво сърце.

И докато диетата се състои от много различни видове храни, две от най-популярните съставки, на които хората се отдават, докато спазват тази диета, са маслините и зехтинът.

Въпреки че са известни като богата на мазнини храна, маслините все още са основен елемент в тази здравословна диета. Може би се чудите как маслините са полезни за вас, ако са с толкова високо съдържание на мазнини? И какви хранителни вещества ги правят толкова полезни?

За да разберем по-добре възможните ползи за здравето от маслините, разговаряхме с експерти по хранене и се потопихме дълбоко в данните, с надеждата да разберем дали маслини наистина са полезни.

  • Какво представляват маслините?
  • Противно на общоприетото схващане, маслините не се считат за зеленчуци! Всъщност те са вид плод, който принадлежи към семейството на костилковите плодове, заедно с черешите, прасковите и сливите. След като бъдат обрани и събрани, маслините се почистват и изсушават по начини, които променят естествения им горчив вкус.

Обикновените черни маслини могат да ви дадат онзи солен прилив, за който жадувате, докато маслините Каламата ви дават екзотичен средиземноморски ритъм – като същевременно ви доставят здравословни мазнини, витамин Е и други антиоксиданти.

  • Хранителна информация за маслини

Хранителни вещества на 100 грама зелени маслини:
Калории: 145
Мазнини: 15,3 грама
Наситени мазнини: 2,03 грама
Натрий: 1056 милиграма
Въглехидрати: 3,84 грама
Захар: 0,54 грама
Фибри: 3,3 грама
Протеин: 1,03 грама

Хранителни вещества на 100 грама черни маслини:
Калории: 116
Мазнини: 10,9 грама
Наситени мазнини: 2,28 грама
Натрий: 735 милиграма
Въглехидрати: 6,04 грама
Захар: 0 грама
Фибри: 1,6 грама
Протеин: 0,84 грама

  • 5 ползи за здравето от яденето на маслини
Източник: iStock/Getty Images

Маслините се състоят предимно от здравословни мазнини, 74% от които е специфична мазнина, наречена олеинова киселина. Олеиновата киселина е мононенаситена мазнина и е известно, че помага при възпаление. Получаването на повече от тези „здравословни“ мазнини като мононенаситени и полиненаситени мазнини във вашата диета, особено когато заместват мазнини като наситени и трансмазнини, може значително да помогне на цялостното ви здраве. По-долу ще видите по-конкретни ползи за здравето, свързани с тези мазнини.

  • Те могат да доведат до по-здравословно стареене.
Източник: iStock/Getty Images

Едно от основните предимства на получаването на повече здравословни мастни киселини във вашата диета е, че те могат да ви помогнат да подобрите здравето и функционирането на мозъка си. Маслините и зехтинът също съдържат фенолни съединения, които проучванията показват, че могат да помогнат за предпазване от свързани с възрастта заболявания като Алцхаймер или деменция. Според статия, хората, които ядат много мононенаситени мазнини, често имат по-високи нива на невротрансмитера ацетилхолин, който ни е необходим за функции като памет и учене.

Някои проучвания дори предполагат, че съединенията, открити в маслините, могат да имат противовъзпалителни свойства, които са полезни за намаляване на риска от свързаните с възрастта хронични здравословни проблеми.

  • Те ще ви дадат добра доза фибри.

Докато маслините и зехтинът имат много от същите ползи за здравето, един от специфичните ефекти от консумацията им е, че те съдържат фибри! Получаването на достатъчно фибри във вашата диета е един от основните ключове към здраво сърце, здравословни нива на холестерол, добро храносмилане и дълголетие като цяло.

Източник: https://www.eatthis.com  

Добавете Вашия коментар

TOP