Пияни служители и нечовешки условия в дом за хора с умствена изостаналост

02 Април 2024 | 13:19
0 коментара
Общество
България
Пияни служители и нечовешки условия в дом за хора с умствена изостаналост

Нечовешки условия, мизерия и фрапиращи нарушения са установени в Дома за хора с умствена изостаналост в село Драганово.

Това съобщи кметът на Горна Оряховица Николай Рашков в профила си във Фейсбук. Със съдействието на екип на полицията и със зам.-кмета Петя Иванова той е направил внезапна проверка в дома.

Целта е била да се види как се изпълняват служебните задължения и спазва ли се трудовата дисциплина. Установено е лице от персонала с 1,71 промила алкохол. Полицейският дрегер е показал, че и други от служителите са употребили алкохол, макар и с показатели под 0,5 промила.

 Но по-скандалното и по-шокиращото е в какво състояние са били обитателите на дома. "Оставени в двора без никакъв надзор и в потресаващ външен вид, с нулева хигиена - на самите хора и на пространствата около тях. Очевидно е, че всичко е занемарено от дълго време.

С Петя Иванова предприехме проверката, защото получихме сигнали за неглижиране на потребителите и разгулно поведение на персонала в работно време. И за огромно съжаление заварихме точно това", написа той

Разбира се, ще пристъпим към следващи мерки, по отношение на персонала. Настойническият съвет в този социален дом е длъжен да полага ежедневни грижи за настанените хора, които не могат сами да се грижат за себе си. Те не могат и да се оплачат и е видно как се е злоупотребявало с това.

Разбрах, че през годините също е имало много проблеми и непрекъснати сигнали, но органът по настойничество не е упражнявал абсолютно никакъв контрол", съобщи Рашков, цитиран от Дарик.

Кметът е категоричен, че контролът е първото нещо, което ще се промени и се обмисля и начин да се оптимизират разходите.

"Няма да допусна повече подобно унизително отношение към уязвимите хора от една стана и от друга страна - такова безобразно поведение на лица, които не изпълняват задълженията си, но се облагодетелстват. И впрочем, близо 2 милиона годишно от парите на всички ни отиват за издръжката на този дом", обясни кметът на Горна Оряховица.

Добавете Вашия коментар

TOP