Петков обяви край на политическите назначения, връща Пламен Георгиев от Валенсия

05 Януари 2022 | 11:20
0 коментара
Общество
Петков обяви край на политическите назначения, връща Пламен Георгиев от Валенсия

Консулът на България във Валенсия Пламен Георгиев ще бъде отзован днес с решение на правителството. Това обяви премиерът Кирил Петков в началото на заседанието на правителството.

Той обяви и край на политическите назначения, особено в Министерството на външните работи. "Това ще бъде символът, че този тип политически назначения не са методът и начинът, по който нещата ще се случват", отбеляза Петков.

По закон обаче в дипломацията има т. нар. политическа квота, включително и за посланици.

Георгиев бе изпратен за консул във Валенсия от третото правителство на ГЕРБ, след като напусна поста шеф на антикорупционната комисия. Това стана заради публичен скандал с незаконно застроена тераса.

Това е първото редовно заседание на правителството за новата година. Премиерът и министрите ще обсъдят проект на решение за освобождаване и назначаване на областни управители, както и промяна в наредбата за реда, условията и размера на компенсациите в туристическия сектор, съобщиха от правителствената пресслужба.

В началото на заседанието Кирил Петков обяви още, че само вчера ваксинираните у нас са 24 000 души, а от началото на Програмата за стимулиране на ваксинирането сред възрастните над 130 000 души са се имунизирали. Целта на програмата е през следващите месеци да насърчи около 300 000 души да си поставят ваксина.

Добавете Вашия коментар

TOP