Овцевъди и козевъди излизат на протест пред Министерски съвет

18 Юли 2018 | 07:56
0 коментара
Общество

Овцевъди и козевъди излизат на протест срещу евтаназията на животни.

Той ще се проведе днес от 12:00 часа пред Министерски съвет, а впоследствие и пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите на бул. „Христо Ботев“ в София.

„Стачните действия са продължение на националните протести за спасяване на отрасъла, които започнаха на 13 юли т.г. край с. Шереметя до Велико Търново със символична блокада на главен път София-Варна. След липсата на реакция от институциите и последвалите шокиращи действия по избиването на животни в странджанското село Шарково, овцевъдите и козевъдите ще протестират в столицата с искане за държавна помощ от най-малко 20 лева на животно, която да компенсира загубите в бранша по време на действието на отменената от съда Наредба 3 за директните плащания.

Те настояват компенсацията по тази наредба за колегите им от районите под карантина, заради чумата по дребните преживни животни в Ямболско и Бургаско, да е в размер на 40 лева на животно“, казаха от организацията. От там настояват за обезщетения по пазарни цени за принудително умъртвените животни поради чумата, както и 300лв. за овце-майки, кози-майки под селекционен контрол и 200лв за овце-майки, кози-майки извън селекционен контрол; 1000 лв. на коч и пръч под селекционен контрол и 700 лв. на брой за кочове и пръчове извън селекционен контрол, както и допълнително заплащане по 6 лв. на кг. живо тегло за агнета и ярета.

Овцевъдите и козевъдите се обявиха и за оставките на длъжностните лица довели сектора им до тежката криза, а именно заместник- министър д-р Цветан Димитров, Бойко Синапов, ресорен съветник на министъра на МЗХГ, Георги Праматаров, Директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели” и д-р Златка Възелова, директор на дирекция „Животновъдство” в МЗХГ. Протестиращите ще настояват и за разработването на национална политика за справяне с болестите по животните в пограничните райони.

Според тях създалата се ситуация през изминалите дни е показала, че такава генерална стратегия липсва, а вината за това е на ресорния заместник-министър в МЗХГ. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP