Източник: Thinkstock/Guliver photos

Отслабването може да помогне за предпазване от загуба на паметта и деменция в по-късен етап от живота, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от германско изследване.

Авторите му от университета на Лайпциг свързват затлъстяването с отслабване на мозъчните функции в резултат на промени в сивото вещество.

Резултатите от изследването им показват, че хората с по-висок индекс на телесна маса страдат от по-сериозни проблеми с паметта в по-късна възраст. Според специалистите отслабването може да подобри мозъчното здраве.

За целите на проучването германските изследователи са анализирали ефекта от излишното тегло върху функциите на мозъка при 617 души.

Изследваните лица е трябвало да запаметяват групи от думи и да правят списъци с предмети. Оказало се, че индивидите с наднормено тегло се справят по-зле със задачите.

Авторите на проучването са открили зависимост между по-високия индекс на телесна маса и понижения обем на сивото мозъчно вещество в регион от мозъка, отговорен за паметта.

мозък
мозъкИзточник: Thinkstock/Guliver

Изследването показва, че излишното тегло може да предизвика "микрокръвоизливи" и ограничаване на потока на кислород към мозъка.

Авторите му изтъкват също, че повишената кръвна захар, която се свързва с по-високия индекс на телесна маса, може да окаже неблагоприятен ефект върху мозъчните функции и структура.

Излишъкът от мастни тъкани, натрупан в резултат на напълняване, променя метаболизма и производството на хормони, което също влияе върху паметта.

Проучването открива връзка между деменцията и излишното тегло независимо от други свързани със затлъстяването проблеми като диабет и високо кръвно налягане.

Специалистите препоръчват за по-добро здраве на мозъка в по-късна възраст хората да се придържат към балансирано хранене и редовна физическа активност, и да не пушат.

Вижте и няколко изумителни факти за човешкия мозък от канала Faktite във Vbox7.com