Отрязаха благоевградската „Пиринстройинженеринг“ за асфалтирането на пътя Белица-Семково

24 Август 2022 | 11:15
4 коментара
Бизнес
Отрязаха благоевградската  Пиринстройинженеринг  за асфалтирането на пътя Белица-Семково

Две фирми си поделиха ремонта на общинския път между Белица и Семково, който общината раздели на 2 обособени позиции и определи обща прогнозна стойност от 8 137 330,01 лв. без ДДС. Едната е софийската „Вера Строй“ ЕООД с управител Велин Велев, втората – „Терол“ ЕООД, която също е от София и е с управител Александър Терзиев. И двете фирми са получили по 100 точки на обявената обществена поръчка.

„Вера строй“ ще изпълни своята част от ремонта срещу 4 394 912,87 лв. без ДДС, а „Терол“ – срещу 3 601 804,59 лв.

Двете фирми не бяха сами в надпреварата за милионите. В оспорваната битка се включи и благоевградската „Пиринстройинженеринг“ ЕАД с членове на съвета на директорите Стефан Стоев, Костадин Костов и Ели Стоева. Фирмата при това даде рекордно ниски цени – 3 647 086,41 лв. по първата позиция /с близо 750 000 лв. по-малко от победителя/ и 2 908 445,89 лв. по втората позиция /700 000 лв. под офертата на „Тирол“/, но бе отстранена от поръчката заради сериозни разминавания с техническата спецификация на пътя. Например в офертата си „Пиринстройинженеринг“ е описала, че „…ще осигури, монтира, поддържа и експлоатира такива помпи и оборудване, които могат да осигурят нивото на водите под това на основите на постоянните работи…“, пише още за тротоарни плочки, подземни проводи, жп водостоци, скелета и др., а никъде в заданието, което всъщност е за асфалтиране на планински път, не се предполага помпане на вода с помпи, поставяне на тротоари, няма и жп водостоци.

Според предположението на комисията фирмата е подала в Белица документи по друга обществена поръчка – или погрешка, или просто за да не пише нова разработка, е използвала някоя от старите.

В понеделник кметът Радослав Ревански подписа финалния протокол на назначената комисия, която трябваше да направи класирането на участниците по критерий „Икономически най-изгодна оферта“. Очаква се тази седмица да бъдат сключени и договорите с двете фирми, след което започва да тече срок за обжалване в Комисията за защита на конкуренцията.

Ремонтът на пътя бе една от смелите задачи на общинския кмет, който е решил да превърне Семково в европейски курорт и преди по-малко от месец, в последните дни от управлението на редовното правителство, той успя да осигури над 10 млн. лв. Обществената поръчка стигна до избор на изпълнители за рекордно краткия срок от 3 седмици, понеже тя бе обявена предварително, още докато парите бяха само химера.

Докато пътят бъде ремонтиран, Ревански се надява Министерството на земеделието и храните да прехвърли на общината 114,54 ха горски фонд в местността, за да може да започне търсене на пари за следващия етап от модернизацията на курорта – къщички от дърво и камък – алпийски стил.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавени коментари

възмотен публикува:
25 Август 2022 | 09:49
Защо ли не се учудвам, че е спечелила Вера строй, та нали е на Ревански тази фирма, всички поръчки изпълняват те в Белица и Якоруда
Интерес публикува:
25 Август 2022 | 09:43
Вера строй е фирмата на кмета Ревански. Няма оправия
Изкупвач публикува:
24 Август 2022 | 21:09
Изкупувам стара хартия на изгодни цени. За информация - тел. 0884614541
ИВАН Барабунов Асанов публикува:
24 Август 2022 | 13:13
Не са я заради това отрязали! Отрязват ги по ясна схема, за да може да спечелят точно определени фирми, които после се отблагодаряват с недвижими имоти. Както в прочем става и в Якоруда

Добавете Вашия коментар

TOP