Откриват новата база на ПСС на Седемте рилски езера

01 Декември 2022 | 11:20
0 коментара
Общество
Откриват новата база на ПСС на Седемте рилски езера

Новата база на Планинескта спасителна служба на Седемте рилски езера ще бъде открита в четвъртък, 1 декември, обявиха от Министерството на околната среда. Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова заедно с представители  Планинската спасителна служба от Дупница  ще коментират и информират за готовността за  провеждане  спасително-издирвателни акции в планината и за какво трябва да внимават туристите през зимата, както и за спазването на правилата в района на Циркуса на Седемте Рилски езера.

Базата на Спасителната служба са помещения и част от изградения нов координационноинформацонен център, собственост на НП „Рила“, изграден по проект за около 270 000 лева.

ПСС в региона ще разполага за първи път със собствена база, включително с оборудване с техниката, необходима при извършване на спасителни акции. Това ще улесни планиннските спасители максимално, каза Божидар Джокин от отряда в Дупница

„Зимния сезон ще бъдем 1 януари до средата на април и летния сезон – от 1 юли до средата на септември. През останалото време, засега, няма как, защото финансово няма кой да го подкрепя. Искаме да имаме постоянно човек горе, това означава назначаване на още хора на щат към Спасителна служба. Доколкото знам, има голям проблем в Червения кръст с финансирането на спасителната служба“.

Заради лошото време – сняг и снежан покривка, вятър, срещата ще се състоив Посетителския център на Национален парк „Рила“ – Паничище на 1 декември 2022 г. /четвъртък/, от 10:30 часа.

/бнр

Добавете Вашия коментар

TOP