Отхвърлиха искането на ДПС да падне лимитът на секциите извън ЕС

14 Февруари 2019 | 18:22
0 коментара
Политика

Парламентът отхвърли всички предложения на ДПС, направени дотук, по Изборния кодекс, който се обсъжда на второ четене - както за броя секции, така и за уседналостта при вота. 

От движението настояваха да отпадне ограничението в сегашния Изборен кодекс на секции в чужбина, но в държави извън ЕС, което в момента е 35 броя.

Депутатът от движението Хамид Хамид, зам.-шеф на правната комисия, защити предложенията на движението за разкриване на секции в чужбина, преди да бъде въведен така наречения лимит за брой секции.

"Това е лимит, който води до лишаване от право да гласуваш. Всеки ден България напускат десетки, стотици хиляди граждани. Българската диаспора надвишава 2,5 млн. Има държави с концентрация на български граждани и са извън територията на ЕС, а други такива ще бъдат след 29 март", заяви Хамид по повод и предстоящия Брекзит. "Другата такава държава с огромна българска диаспора е Турция, трета е САЩ, още една диаспора да ви кажа - Македония и Молдова, те също са извън пределите на ЕС. Така че, моля да подкрепите това предложение, за да не се стигне до лимитиране на правата на българските граждани", апелира той. Лидерът на ДПС пък посочи, че депутатите нарушават Конституцията и вкарват едни избиратели в забранителните списъци."Тези забранителни списъци, които правим, те противоречат на Конституцията", защити и другите предложения на ДПС лидерът на партията, а именно - тези за уседналостта на избирателя.

Парламентът излезе в извънредна почивка за провеждане на извънредно заседание на правната комисия по предложение на Данаил Кирилов. Той постави и темата - да се обсъди искането на БСП за публичен регистър на избирателите, както и лансира своя нова идея за промяна при броя на машините за гласуване.

Преди почивката депутатите отхвърлиха предложението на левицата да отпадне предварителното обявяване на предварителния избирателен списък, но за сметка на това гласуваха предложението на ГЕРБ за ЦИК. Така след обжалване и връщане на решение от ВАС, ЦИК ще трябва да вземе повторно решение с повече от половината от всички членове, а не с мнозинство от 2/3.

Междувременно, още неизчакал да бъде докрай приет изборният кодекс, президентът Румен Радев реагира с остри критики към приетите текстове и даде знак, че може би трябва да очакваме следващото президентско вето по тази тема. Радев упрекна управляващите, че си осигуряват служебна изборна победа отсега.

Добавете Вашия коментар

TOP