Отбелязваме празника на българската авиация и ВВС

16 Октомври 2017 | 09:19
0 коментара
Общество

На 16 октомври честваме деня на българската авиация и Военновъздушните сили - днес се навършват 105 години от създаването на военната авиация в България. На тази дата през 1912 г. за пръв път се използва самолет като бойно средство. Употребяват го българските летци и поручици Продан Таракчиев и Радул Милков, демонстрирайки ударна мощ над Одрин. След което 16-ият ден от месец октомври се превръща в символ на най-добрите традиции във военната авиация и през 1963 г. официално се обявява за празник на авиацията и ВВС.

По този повод авиобаза "Враждебна" в София ще бъде със свободен вход, където всеки ще може да разгледа статичен показ на авиационна техника - транспортни самолети C-27J Spartan, Ан-30, L-410 и Ан-26. 

Музеят на авиацията в Крумово също отвори врати безплатно, където посетителите ще имат възможност да външата и вътрешната експозиция на музея, ще имат достъп до кабината на самолет МиГ-21, а в салона на пътническия самолет Ан-24 ще бъде представен филм за историята на българската авиация. За малките гости е предвидена игра "Летец-откривател".

Добавете Вашия коментар

TOP