Отбелязваме 75 години от смъртта на поета Никола Вапцаров

23 Юли 2017 | 09:10
0 коментара
Общество

Военен съд за бързо производство осъжда на 23 юли 1942 година няколко души на смърт. Те са разстреляни още същия ден. Сред тях е поетът Никола Вапцаров.

Отстраняването на противниците става бързо в онези години. Царство България вече е на страната на Третия райх, Хитлер е голямата надежда за връщане на величието на страната, притискана и унизявана от съседи и „велики” сили. Борците срещу това имат своите мотиви, действия, преживявания, провали и предателства.

На 23 юли 1942 г. Военнополевият съд на Царство България издава присъда срещу Никола Вапцаров. Десет години по-късно светът научава, че разстреляният тогава е един от най-големите български поети на XX век. И властта преминава в други ръце, които естествено използват знамето на Вапцаров по свой си начин.

Никола Йонков Вапцаров е роден през 1909 година и творчеството му е определяно като социално и хуманно. Единствената издадена приживе стихосбирка на Вапцаров („Моторни песни“) излиза през 1940 г. Превеждана е на много езици. Вапцаров работи за нелегалната тогава Българска комунистическа партия и е активен антифашист. В резултат на политиката на Коминтерна и директивите на БКП е повлиян от идеите на македонизма.

През 1942 г. е арестуван и осъден на смърт по силата на Закона за защита на държавата за организиране на подривна дейност срещу установения държавен ред по време на война. Посмъртно е амнистиран след 1944 г. С годините се изменя и погледът на хората. Особено когато с тава въпрос за идеологеми, които влизат от светлата в тъмната зона на общественото съзнание, после се преобразуват и се връщат като истински стойности. 

С ритуал по полагане на цветя благоевградската общественост ще почете 75 години от смъртта на поета Никола Вапцаров. Церемонията ще се проведе пред барелефа на Вапцаров, разположен на фасадата на Драматичен театър „Никола Вапцаров” от 10.00 часа. Ще бъдат припомнени моменти от живота и делото на поета, оставил след себе си „Прощално“, „Пролет“ и много други творби. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград.


 

Добавете Вашия коментар

TOP