ОД на МВР започва провеждането на Акция „Зима“

31 Октомври 2016 | 17:15
0 коментара
Общество
ОД на МВР започва провеждането на Акция  Зима

Областна дирекция на МВР започва провеждането на Акция „Зима“ от 1 до 30 ноември. Това каза по време на брифинг ст. инспектор Данаил Стоицов, директор на КАТ- Благоевград.

Той уточни, че кампанията ще се проведе на 3 части.

„Първият етап е кампания „Безопасно пътно превозно средство през зимата“ и е от 1 до 10 ноември. Насочен е към водачи на пътни превозни средства, велосипеди и превозни средства с животинска тяга. Втората част е от 11 до 20 ноември – кампания „Пешеходци и водачи – толерантност на пътя“. Насочена е към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците. Третата част е от 21 до 30 ноември, когато се провежда кампания „Безопасно шофиране през зимата“. Насочена е към водачи на моторни превозни средства, техническа изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците“, допълни ст. инсп. Стоицов.

Той обясни, че във всяка от трите части ще бъде обявен по един ден без жертви на определените групи участници в движението: 2 ноември – без велосипедисти жертви на пътя; 16 ноември – без пешеходци жертви на пътя; 30 ноември – без водачи и пътници жертви на пътя. 

31 пътнотранспортни произшествия са констатирани през месец октомври в област Благоевград. Това каза по време на брифинг ст. инспектор Данаил Стоицов, директор на КАТ- Благоевград.

 По думите му в следствие на тези инциденти 1 човек е загинал, а 41 души са ранени.

Той допълни, че от началото на годината на територията на областта са регистрирани 301 инцидента с 33-ма загинали и 352-ма ранени, което е с 46 инцидента повече от миналата година и съответно с 3-ма загинали и 27 ранени повече.

„Имаме регистрирани 69 пътнотранспортни произшествия с блъскане на пешеходец с 5 загинали и 67 ранени при тях, което само по себе си показва, че тази категория е уязвима и цялата контролна дейност е съсредоточена към контрол над пешеходците и поведението на водачите спрямо тях. От другата категория велосипедисти имаме регистрирани 19 инцидента с 21 ранени. С участие на превозни средства с животинска тяга – каруци, има регистрирани 4 произшествия с 4-ма пострадали“, уточни ст. инсп. Стоицов.

Той заяви, че анализът на статистиката сочи, че основната причина за възникването на пътно-транспортните произшествия е лошата дисциплина на участниците в движението.

По думите му тази година в изключително тежка като анализ и обстановка и по тази причина се провеждат непрекъснато различни полицейски операции с цел да се намалят жертвите на пътя. 

Добавете Вашия коментар

TOP