Областна дирекция „Земеделие” - Благоевград обяви конкурс за началник на Общинската служба по земеделие в Якоруда с надеждата да потуши напрежението в организация на ГЕРБ

11 Юли 2017 | 00:47
1 коментара
Общество

Шефът на Областна дирекция „Земеделие” в Благоевград Кирил Укев обяви конкурс за началник на Общинската служба по земеделие в Якоруда с надеждата да потуши напрежението, създало се в якорудската организация на ГЕРБ.

Както „Струма“ съобщи миналия месец, гербаджии скочиха срещу решението на Укев да сложи на този пост бившата им съпартийка Мая Среброва, дотогава старши експерт в службата, която открито подозират в топли връзки с кмета от ДПС Нуредин Кафелов и смятат за сериозно уличаващ я факта, че съпругът й Ибрахим Вейсал от 2 г. е разследван за участие в схема за безогледна сеч на гори от непотърсени частни земи, които са предложени за деактуване в частна общинска собственост.

Заради това назначение партийната структура дори поиска безпрецедентно намесата на премиера Бойко Борисов, Цветан Цветанов и местната депутатка Даниела Савеклиева, което принуди областния шеф да се задейства и да обяви конкурс за позицията.

Съгласно обявените изисквания кандидатите трябва да имат бакалавърска степен на специалност право, администрация и управление, растениевъдство, биологически науки или горско стопанство, 4 г. професионален опит, компютърна грамотност и свидетелство за управление на МПС – категория В. Изпитът е решаване на тест и интервю, а победителят в конкурса ще се сдобие със статут на държавен служител и заплата между 460 и 1450 лв., в зависимост от професионалния опит.

Според източници на „Струма“ Среброва отговаря напълно на изискванията за длъжността – от бакалавърската степен по право до шофьорската книжка. Вероятно затова от ГЕРБ в Якоруда предполагат, че изискванията не са случайни.

Заедно с шефа на общинската служба в Якоруда, областната служба е обявила още 2 конкурса – за старши експерт в Общинска служба по земеделие – Симитли и за младши експерт в Струмяни. Сроковете за подаването на документи и изискванията към тях са сходни, както за шеф на земеделието в Якоруда, само заплатите са малко по-ниски – максимумът за старши експерт е 1150 лв., а за младши – 1100 лв.

Успоредно с предстоящите назначения в Областната земеделска служба върви и процес на освобождаване от ненужни щатове. Първият от тях е на шофьора на К. Укев – пост, който се заемаше от най-активния протестър срещу правителството на Орешарски Венцислав Кавазов. „Разделихме се по взаимно съгласие, нищо драматично, просто прецених, че не съм чак толкова голям шеф, че да имам и шофьор”, коментира за „Струма“ Укев.

Това всъщност е второто освобождаване на Кавазов от областната земеделска служба – през 2009 г. той зае поста благодарение на членството си в ГЕРБ, но през 2013 г. бе отстранен от тогавашния директор Мохамед Рушидов с мотив, че се променя трудовата му характеристика, която изисква да има свидетелство за правоуправление, категория „С“. 1 г. по-късно съдът го възстанови на работа заедно с обезщетение от няколко работни заплати.

Междувременно Кавазов напусна ГЕРБ и сега е земеделец, съобщава в.Струма.

Добавени коментари

Pepo публикува:
16 Октомври 2017 | 01:05
Сега Кирчо и Христинка как ще ходят в къщите за гости?

Добавете Вашия коментар

TOP