НЯМА ПРОШКА! Спецпрокуратурата, КПКОНПИ и НАП подхвана Атанас Камбитов и близките му. Започва разследване на фирмите купували инертни материали от пресевната край Дрангово

11 Октомври 2020 | 21:15
8 коментара
Общество

Започва разследване на фирмите купували инертни материали от пресевната на А. Камбитов и компания за периода от 2005 г. до 2020 година.

От септемврийските проверки на БДЗБР най-сериозна е санкцията за благоевградската фирма „Бултур 2012“ Собственичката й Елена Камбитова – дъщеря на благоевградския екскмет Атанас Камбитов, който до 2017 г. й бе съдружник в дружеството заедно с дясната си ръка Ивайло Благов, ще трябва да се раздели с 20 000 до 50 000 лв. Глобата е предвидена в чл. 200, ал. 1, т. 231 от Закона за водите и е за изземване с механизация на наносни отложения. Багерите на Камбитова, която от няколко години е в строителния бранш, били спипани да загребват материал от коритото на р. Струма в землище на петричкото с. Дрангово. 

Спецпрокуратурата, КПКОНПИ и НАП подхвана Атанас Камбитов и близките му. Започват ревизии на вички бетонови центрове в общините Петрич и Сандански купували инертни материали от пресевната край Дрангово. ЕКО комисия ще трябва да направи експертиза, какво количество земна маса е отнета от коритото на река Струма. Към момента експерти констатират, че нивото на реката е паднало около 3 метра и може би това е причината за падането на моста край Рибник и транзитния газопровод за съседна Гърция.  

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро участва днес в акция, при която беше разкрит крупен незаконен добив на инертни материали от коритото на река Струма в землището на село Дрангово, община Петрич. 

Акцията е по разпореждане на Върховна административна прокуратура. В нея участват икономическа полиция, жандармерията, експерти и директорите на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ и на дирекция „Управление на водите“ в МОСВ. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. 

На място са установени няколко тежки камиона и багери. В близост до коритото на реката е намерена фадрома и товарен камион с мокър инертен материал. В съседното село Ръждак е открито голямо количество (около 2-3 хил. кубика) депониран материал. Правено е незаконно преграждане на реката с диги, като има и участъци със заблатявания. Това създава опасност от наводнения, включително засягащи съседна държава, тъй като реката е трансгранична. Според събраните досега данни в незаконния добив са замесени няколко фирми на територията на две общини в Благоевградска област. В момента се прави оглед на коритото на реката в участъка от Петрич до Кулата. Добивът на инертен материал от речните корита в България е забранен. По случая е образувано досъдебно производство. Следствените действия продължават като органите на МОСВ оказват пълно съдействие.

Както struma.bg писа, наскоро край петричкото село Дрангово фирмата на дъщерята на бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов бе заловена да добива незаконно баластра от коритото на р. Струма, за което й е съставен акт от 20 до 50 000 лева.

 Припомняме, че на 9 май 2011 год, Дарик публикува: Сигнал за незаконен добив на баластра от работници във фирма "Камбитов и син" на депутата от ГЕРБ Атанас Камбитов вдигна на крак еколози и полицейски служители.

Басейнова дирекция "Западнобеломорски район" - Благоевград разследва втори ден дали хората на народния избраник и кандидат за кмет на Благоевград - Атанас Камбитов, са добивали инертни материали от коритото на река Струма, край петричкото село Дрангово. За изясняване на нарушението, извършено по време на размножителния период на рибите, са включени и сили на полицейското управление в Петрич, потвърди директорът на Басейнова дирекция Радослав Георгиев.

"На 8 май ми се обадиха репортери от предаването "Господари на ефира" и след като се представиха официално ми съобщиха, че по данни на очевидци, работници от пресевната на "Камбитов и син" добиват баластра от реката по време на забранителен режим. Тъй като нямах на разположение служители от Басейнова дирекция, се обадих в полицията в Петрич за оказване на съдействие", каза директорът Радослав Георгиев. "Полицаите, които отишли на място забелязали фадрома на фирмата, но тя била далече от водния обект. Установили, че на площадката до пресевната инсталация на "Камбитов и син" действително има паркиран багер, но лопатата му била ръждясала. Ако багерът е работил през почивните дни, какъвто бе полученият сигнал, то лопатата му щеше да е като чиния от алпака", коментира шефът на благоевградските еколози Георгиев. "За изясняване на сигнала за закононарушение, днес изпратих служители от Басейнова дирекция. Към този момент експертите са констатирали, че около пресевната на Камбитов няма пресни следи от добив на баластра. Очаквам да получа и докладната записка по случая от служителите в петричкото полицейско управление", заяви в интервю за Дарик Радослав Георгиев. Той подчерта, че през последните седем дни е получил пет подобни сигнала, но след извършени проверки, всички те се оказали неверни.

На 3 септември 2013 година Обществен съвет-Благоевград призовава за спешни мерки!!!

По сигнал на жители от с.Дрангово(Петрич),Обществен съвет-Благоевград направи още едно разследване свързано с добива на инертни материали в коритото на р.Струма. Това което видяхме на място ни ужаси. На няколко метра от транзитния газопровод за Р. Гърция,където тръбата пресича р.Струма се извършва добив на инертни материали!Тръбата е поддала и многократно укрепвана с подръчни материали и камъни. Има непосредствена и реална опасност за жителите и околната среда,да не говорим за неустойките които държавата ще понесе при евентуална авария.

Наша проверка установи ,че фирмата извършваща добива е „Камбитов и син” ЕООД собственост на кмета на гр.Благоевград г-н Атанас Камбитов. Фирмата притежава разрешително с №42150001/05.03.2007 с краен срок 05.03.2012г. От документа с който разполагаме не става ясно дали срока на разрешителното е продължен,защото както писахме липсва публичен регистър на издадените и подновени разрешителни за чието създаване съвета ще настоява.

На 21.03.2013г. с констативен протокол на Басейнова дирекция са описани следните констатации и прeдписания: ”В момента на проверката не се извършват ремонтно-възстановителни работи по заскалявката на на ТГ за Гърция. Водното течение е разрушило част от десния бряг извън съществуващата заскалявка осигуряваща покритие на газопровода и съществува реална опасност от разрушаване на тръбата. Брега е разрушен на широчина около 30 м спрямо оста на тръбата. Само "Камбитов и син" ЕООД, гр.София извършват разрешен добив на наносни отложения от леглото на река Струма в разрешения им участък на разстояние по-голямо от 700 м от ГТ.” От снимковия материал сами може да прецените на какво разстояние от ГТ фирмата добива инертни материали!? В предишна наша публикация от експертното становище което предложихме на вашето внимание става ясно,че всеки един добив причинява щети на намиращите се в близост обекти: „Индиректните въздействия включват подриване на основите на мостове и на изградените защитни съоръжения и диги” Кой е разрешил подобна дейност да се извършва толкова близо до ТГ?

Жители на близките населени места многократно са подавали сигнали на „Зеления” телефон към Басейнова Дирекция,които в крайна сметка са оставали без кой знае какви констатации от страна на служителите!? Отново в констативен протокол на Басейнова дирекция от 06.03.2013г. е описано: „В момента на проверката не се извършваше добив на баластра във водното течение, както е записан сигнала по "Зеления" телефон на БД ЗБР - гр. Благоевград. Багера изграждаше път за достъп до разрешените два острова. Не се извършват никакви дейности по укрепването прага на "Булгартрансгаз" ЕАД - София и в леглото на река Струма до вливането на река Мелнишка.” Дали е изграждал само път до разрешените острови???? През май 2011г. сигнал за незаконен добив на баластра по време на размножителния период на рибите от работници във фирма "Камбитов и син" на тогавашния депутат от ГЕРБ Атанас Камбитов вдигна на крак еколози и полицейски служители.Очевидци твърдят,че фирмата е предупредена и машините са били изтеглени от реката преди пристигането на проверяващите.

Обществен съвет-Благоевград,призовава всички институции да си свършат съвестно работата преди да е станало твърде късно!!! Ние ще продължим да следим какво се случва и дали ще се предприемат адекватни действия относно проблема....

Обществен съвет-Благоевград Люси Манова

ВНИМАНИЕ!!! Опасност от експлозия на газопроводната тръба по трасето България -Гърция снимка 1ВНИМАНИЕ!!! Опасност от експлозия на газопроводната тръба по трасето България -Гърция снимка 2

 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

 

Добавени коментари

prokuroturata da proveri публикува:
12 Октомври 2020 | 11:55
ot 2005 do 2020 e napraven pladneshki grabej prokuraturata da se sezira i da nakaje kambitov ako ima narushenie neka ima zakon i toi da se naloji
ЧЕТА ,ГЛЕДАМ И СЛУШАМ публикува:
12 Октомври 2020 | 06:21
И ЗАМИРИСА НА ЗАТВОР! АМИН!
Знам публикува:
11 Октомври 2020 | 22:14
Камбитов да каже коя прокурорка го спаси- майката на Стоян Мавродиев, който той направи директор на БАБХ за отплата. Камбитов кажи си, как ти мама ти спря делата, че синчето искаше да стане директор, и безславно изчезна.
весела е номер 1 публикува:
11 Октомври 2020 | 21:57
весела ще проговори тя знае и сега е момента да каже всичко пред съда може да и предлоцат и защитен свидетел . ей сега наско зарята ще разбере посланието на боко разделяй и владей. цецо няма шанс да помогне защото при наско има доказателства както при икономов записан от джипсовете за почистването на банско
РЕСТО В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА публикува:
11 Октомври 2020 | 21:52
БЕЗ КОНЦЕСИЯ БЛИЗО 10 ГОДИНИ КАК Е ПРОДАВАЛ НА БЕТОНОВИТЕ ВЪЗЛИ В ПЕТРИЧ ПЯСЪК И БАЛАСТРА ПЪЛНА РЕВИЗИЯ НА ВСИЧКИ И ЗАПОРИ НА КАМБИТОВ И ЩЕРКА И ЗЕТ И СЛУЖИТЕЛКИ И КУЧКИ И ВСИЧКИ КОИТО НАП РАЗСЛЕДВА В МОМЕНТА. КОНФИСКУВАНЕ НА ИМУЩЕСТВОТО НА ФИРМИТЕ И НА ВИЛИ МАГУРЕВ РЕСТО В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА
Съд за мафията на Цветанов публикува:
11 Октомври 2020 | 21:48
Конфискуване на багерите камионите и пресевната инсталация там няма концесия. Прокуратурата да разследва и да прибере в полза на държавата всичко което е незаконно. Още повече това са много години кой ще плати мастрафа. Съд за мафията на Цветанов.
асен публикува:
11 Октомври 2020 | 21:43
Nap proverqva vsi4ki priblijeni na nedel4o cvetanov 6te se vidi v 4udo s prostotiite na nasko toi ceco neznae na kakav 4ovek zalaga. lajata i izmamata e pyrva pista pri nedel4o i ku4ka tezi dvamata sa za zatvora.
мара гледарицата на кучката публикува:
11 Октомври 2020 | 21:36
камба нещо си замирисал и нема да има аванта; неделчо ще те вкарат в затвора да знаеш; на кръщенката ке те заключат при бай ставри а христинка в сливенския ако не се покрия в хърватска;

Добавете Вашия коментар

TOP