Новогодишна сурвачка: С 40% се увеличава такса смет за домакинствата в Благоевград

17 Декември 2021 | 15:45
4 коментара
Бизнес
Новогодишна сурвачка: С 40 се увеличава такса смет за домакинствата в Благоевград

Интересна и наситена с новини бе днешната, последна за тази година, сесия на Общинския съвет в Благоевград. Към първоначално заложните 36 точки в дневния ред, бяха гласувани още 9 извънредни.

Сериозен дебат предизвикаха две точки от дневния ред на заседанието, които всъщност имаха и известна връзка по между си. Чуха се различни предложение, относно Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Благоевград за 2022 година. Разногласия предизвика предложеното на кмета за увеличение на такса смет за домакинствата от 1.1 промила на 2.9 промила, което част от общинските съветници не одобриха с  аргумента, че увеличението е много драстично. Своя позиция по темата изрази и бившият общински съветник Димитър Урдев, според когото, начинът на определяне на промилите е абсурден.

„Няма как, стойността на тази услуга да се определя от данъчната основа на имота“ – коментира Урдев.

От групата на ГЕРБ поискаха намаление на промила за такса смет от 2.9 на 2.2 промила, което не бе прието.

Кметът Илко Стоянов коментира, че това увеличение е наложително, защото благодарение на него ще се осигурят допълнителни средства в бюджетна за социални дейности, например. Според него, това е европейският модел, който ще стимулира гражданите да взимат по-активно участие в сметосъбирането и така, ще им бъде намален данъкът. Илко Стоянов бе категоричен, че увеличението не е драстично и даде конкретен пример.

„В 4-та зона в квартал „Струмско“ например, таксата става от 23 лева на 59 лева годишно. То всичко поскъпва, ние какво да направим? А селата, нали и там падат, ето от 58 на 33 падат таксите, нали искате да се грижим и за селата. Започваме да тестваме модела, но наистина не говорим за някакво драстично повишение, а говорим за увеличение с около 40 лева на година“ – уточни кметът Илко Стоянов.

Общинските съветници гласуваха предложението за увеличение на такса смет по отделните пера. Не бе прието предложението за намаляване ставката за бизнеса, но затова пък бе прието предложението за намаляване на такса смет в селата.

Калоян Ханджийски бе един от общинските съветници, които гласуваха против предложението за драстично увеличение на такса смет за домакинствата.

„Аз съм против всички предложения, защото общинска администрация не можа да ни убеди. На практика, увеличението на такса смет за домакинствата обобщено, е 40 %. В цифри това означава – 5 200 000 лева събираме в номинал на годишна база, с новите промени ще се събират 7 милиона лева и половина. Това е огромен скок, непосилно за населението вдигане на такса смет. Да, трябва да се вдигне, но не толкова драстично. Разумният и аргументиран вариант е да има увеличение, но със стъпки от 5 до 10%“ – коментира Калоян Хаджийски.

Освен това, общинските съветници решиха, засега да не се променят таксите за детските градини и яслите.

Една от извънредните точки, която бе гласувана бе по отношение, изхранването на пациентите в онкоболницата „Св. Мина“, което вече ще се поема от Домашния социален патронаж за сметка на лечебното заведение. /БНР/

Добавени коментари

'(0_0)' публикува:
17 Декември 2021 | 21:19
И този прикриключи с кметуването.Хората няма да му го простят.Най бедния град, инфлация и увеличаване на данъците близо 3пъти.Пътник си Илко.
Жоро публикува:
17 Декември 2021 | 20:00
Кмете, кмете това предложение ти изяде втория мандат! Какво увеличение от 40% на такса смет, ела да видиш препълнените кофи по кварталите и боклуците разнасяне от вятъра заради “бързото” събиране на боклука! Нахалство !!!
Василка публикува:
17 Декември 2021 | 16:29
Е нали щяха безплатни да са яслите??
Долу Илко! публикува:
17 Декември 2021 | 16:25
За това ли за теб гласувах бе метежник? 40 % знаеш ли какво е бе нахалник!

Добавете Вашия коментар

TOP