Нинова победи! БСП се раздели с червените барони! Конгресът изхвърли от ръководството Станишев

27 Септември 2020 | 15:54
0 коментара
Политика

Юбилейният 50-и конгрес на БСП се оказа знаков за българската левица. Както се и очакваше той зададе нов курс за кадрово обвновление на партията, след победата на Корнелия Нинова в първия пряк вътрешно-партиен избор за председател.

Нинова се наложи в тежка битка, в която бяха впрегнати огромни сили и ресурси срещу нея, и успя да овладее партията с принципната си и открита политика. 

 

Конгресът категорично подкрепи следваната от Корнелия Нинова последователна линия за ярка опозиционност и неотклонност в политиката  срещу паралелната държава, задкулисието и за нов морал в политиката и управлението на държавата.

 

Очаквано интригата на Конгреса бе изборът на нов Национален съвет на партията. Там беше битката за това кои хора ще определят политиката на партията през следващите 4 години.

Абонираните за своите постове от десетилетия червени барони получиха звучен шамар и бяха изхвърлени от новия състав на съвета.

 

С червен картон от ръководството на партията си тръгнаха знакови имена на прехода като Димитър Дъбов, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Георги Пирински и дъщеря му Анна Пиринска, Георги Божинов, Ангел Найденов, Юрий Асланов, Михаил Миков, Велислава Дърева, Красимир Янков и Валери Жаблянов, Катя Николова, Ваня Добрева, Захари Захариев, Чавдар Георгиев.

 

Най-знаково е единодушното изгонване на действащия президент на ПЕС - Сергей Станишев, който също не намери място сред членовете на новия Национален съвет на БСП.

 

Георги Гергов влезе в НС като делегиран представител на пловдивските социалисти. Ден преди конгреса Геергов призоова за единение на партията и заставане зад победилата в прекия вот като председател на партията Корнелия Нинова.

 

В изключително оспорвана битка председателят на вътрешната ЦИК Емил Войнов оглави Контролната комисия с 384 гласа, което е много важен орган за партията. Конгресът изхвърли Валентина Богданова, която събра само 133 гласа, а по време на вътрешната кампания работи явно за Кирил Добрев.

 

Прeд cъпaртийцитe cи Кoрнeлия Нинoвa зaяви, чe БCП щe пoдaдe ръкa нa вceки, кoйтo e гoтoв дa рaбoти бeзкoриcтнo зa oтeчecтвoтo. Призoвa зa кoнcoлидaция oкoлo принципи и мoрaл в пoлитикaтa. И отчете, че БСП се е превърнала в ударна опозиция на управлението на Бойко Борисов. 

 

Националният съвет е органът, който взима важните решения в БСП в периода между заседанията на конгреса и определя политическата дейност на партията. Той утвърждава водачите на листи за парламентарните избори, кандидатите за президент и вицепрезидент, и всички останали номинации, които партията прави за държавни постове. Пленумът взима и решението за участие в изпълнителната власт. По устав той заседава не по-малко от веднъж на два месеца. 

 

Съставът на новия пленум показва, че той ще бъде много по-консенсусен и работещ орган за разлика от предишния, в който т.нар. вътрешна опозиция се опитваше непрекъснато да бламира лидера си.

 
"Започваме един нов 4-годишен цикъл на работа", заяви в заключителното си слово Корнелия Нинова.

Председателят на БСП  обяви, че партията поема курс за подготовка на парламентарните избори и тяхното спечелване.

"Да покажем, че  вярваме в себе си, да покажем, че освен че можем да променим себе си, ще променим и България", посочи Нинова и благодари на делегатите на конгреса за ползотворната работа. Благодари и на всички социалисти за участието им в успешния пряк избор.

 

До месец се очаква новият Национален съвет да бъде свикан на първото си заседание. На него председателят Корнелия Нинова ще предложи своите заместници в партията и членовете на Изпълнителното  бюро на БСП.

 

Форумът премина при огромен интерес.

Над 75 акредитирани журналисти, дипломати от 35 държави, стотици интелектуалци и други гости следиха работата на най-висшия форум на социалистите. Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP