Над 800 нашенци си хвърлиха БГ паспорта, половината станаха австрийци

10 Юли 2022 | 11:21
0 коментара
Общество
Над 800 нашенци си хвърлиха БГ паспорта, половината станаха австрийци

Точно 871 нашенци се отказаха от българското си гражданство от 2019 г. насам. Това сочи справка на Министерство на правосъдието, изготвена за „Телеграф“. Над половината от тях вече са горди австрийци. Най-големият бум на освободени с указ на вицепрезидента от родно гражданство е бил в първата година на ковид пандемията. Същото важи, но в по- голяма степен и за новопридобилите БГ тескере чужденци.

Докато през 2019 г. българите, отказали се от гражданството си, са 209, то през следващата година те вече са 372.

Следващата година се наблюдава лек спад. Тогава 188 нашенци захвърлят БГ паспорта си. За сметка на това през първите 6 месеца на настоящата година отказалите се от гражданството си сънародници вече надхвърлят 100. Някои от страните приемници в законодателството си не разрешават двойно гражданство, за да стане човек техен поданик. Така 452-ма нашенци са станали австрийски граждани. 188 българи пък са предпочели да станат поданици на Нидерландия.

На следващо място са придобилите испанско гражданство – 96 души. Българите, сдобили се с норвежко и германско гражданство, са съответно 22-ма и 20 за посочения период. 21 нашенци са станали американци, а 14 – руски граждани. Съвсем малък е интересът за словенско и шведско гражданство. Съответно 12 и 5 души. Мераклийте да станат поданици на кралица Елизабет Втора са едва 4.

В сравнение с отказалите се от БГ гражданство нашенци „новите българи“ се оказаха двойно повече. От началото на 2019 г. придобилите родно гражданство чужденци са 1602 души. Отново най-много сдобили се с БГ гражданство се отчитат през пандемията. Докато през 2019 г. те са едва 153, то през следващите две години се наблюдава истински бум – съответно 511 и 746 души. През първите 6 месеца на настоящата година с указ на вицепрезидента с родно гражданство са се сдобили 192 лица. В посочената бройка се включват както тези кандидатствали по натурализация, така и такива, които са взели паспорт, сключвайки брак с български гражданин.

Противно на масово разпространяваното твърдение, че най-голям наплив за БГ паспорт има от Република Северна Македония, справката на МП показва, че всъщност най-многото желаещи да грабнат тескере с герба на България са от Русия. За посочения период общо 419 руснаци са станали български граждани. На следващо място са сирийци – 183-ма, а украинците с БГ паспорт са 140 души. Арменците, станали наши граждани, са 123, а иракчаните – 95 души. Ливанците и афганистанците са съответно 24 и 25. Като „лица без гражданство“ са отчетени и 44 души, придобили гражданство.

Осъденият за наркотрафик в няколко държави Брендо станал украински гражданин. Преди няколко месеца пък МВР изненадващо съобщи, че издирваната в цял свят криптокралица Ружа Игнатова се отказала от българското си гражданство. Според информацията, която се появи в публичното пространство тогава, тя е станала германска гражданска. Игнатова, която ФБР издирва за измами с криптовалута за милиарди, миналата седмица влезе в топ 10 на най-издирваните лица. ФБР дори обяви награда от 100 000 долара за всеки, който посочи къде се крие сочената за измамница Игнатова. Не е ясно кога точно родената у нас Ружа се е отказала от гражданството си. Предполага се, че е преди години.

Македонците с минимален интерес за наше тескере

Интересът на съседите от Северна Македония към българското гражданство е намалял през последните три години и половина, сочи справката на МП. За целия разглеждан период едва 21 македонци са се сдобили с българско гражданство на основание обща натурализация или брак. Така за 2019 г. нито един македонец не се е сдобил с наше гражданство, а през следващите 3 години с родно тескере в джоба са се оказали съответно 8, 10 и 3-ма души.

Добавете Вашия коментар

TOP