Над 300 човека жители и гости на село Крупник почетоха храмовия празник св. Иван Рилски

19 Октомври 2023 | 17:10
0 коментара
Общество
Благоевград
Над 300 човека жители и гости на село Крупник почетоха храмовия празник св. Иван Рилски

Над 300 човека жители и гости на село Крупник посетиха местността „Градище“, където е изграден много красив едноименен параклис в памет на св. Иван Рилски. Всички миряни преклониха глава, слушайки светото евангелие и запалиха свещица за здраве и благоденствие на целия народ.

Отец Величко и отец Бисер отслужиха света литургия и поръсиха със светена вода всички присъстващи, след което благословиха няколко казана с вкусен курбан.

По традиция местните в Крупник дават жертвени животни за курбан за празника и се събират край параклиса в местността Градище край селото, където свети голям кръст.


Параклисът, е граден преди повече от 20 години изцяло с дарения от местните в Крупник и Полена. И днес в местността Градище личат останките от крепостните зидове и от кулата на крепостта. Историята също разказва, че в параклиса е имало пожар, при който всичко е изгоряло с изключение на иконите, на които хората идват да се помолят за здраве.
 

Свещ за здраве запалиха Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов, Вилимир Александров, Иванка Чакалска, Иван Манчев, Веселин Топузов, Георги Стефанов, Николай Филимонов, кметският наместник на село Сушица Георги Митрев, както и много общественици.

Параклисът в местността „Градище“  е едно от уникалните свети места на територията на Община Симитли. Той е разположен на около 1.5 км. югозападно от село Крупник. Храмът е разположен на хълм, от който се открива невероятна гледка към цялото дефиле над река Струма. Там е имало крепост от времето на Второто българско царство. Някога през местността е преминавал и пътя от град Горна Джумая (днес Благоевград) в посока град Струмица.

 По инициатива на Живко Захариев и с благословията на отец Величко, е направен кръст, който нощно време осветява параклиса. Това е първият кръст, който е направен в района на Община Симитли.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 













Добавете Вашия коментар

TOP