Над 200 ресторантьори и наематели на щандове в ГУМ протестираха срещу зеления сертификат в Дупница

29 Октомври 2021 | 06:46
0 коментара
Общество
Над 200 ресторантьори и наематели на щандове в ГУМ протестираха срещу зеления сертификат в Дупница

Над 200 ресторантьори излязоха на протест в Дупница срещу изискването за зелени сертификати. Около 50 униформени и цивилни полицаи следяха да не се нарушава обществения ред.

Първи на протеста се появиха младият ресторантьор Емил Кастрев, който е собственик на 2 заведения за хранене в Дупница, и барман в пиано бар в града.

„Не можем да сервираме храна и на открито без зелен сертификат на клиента. Поръчките за храна за вкъщи се свиха спрямо предишната вълна. Ще бъдем принудени да затворим заведенията, но персонал трудно се сформира, а и текущите разходи вървят – ток за хладилниците, вода, осигуровки на персонала…”, заяви Емил Кастрев.

Собственичката на ресторант в центъра на Дупница Лозена Димитрова, която дойде заедно с персонала, заяви:

„Ще се наложи да затворим ресторанта. От персонала не искат да се ваксинират и са готови да си плащат тестовете, но клиентите намаляха драстично след въвеждането на новите мерки. Как да им плащам заплати и осигуровки, та те няма да им стигнат за тестовете, за да дойдат на работа. Ние сме против въвеждането на сертификатите. Държавата да намери други начини да спре пандемията, а не да съсипва дребния бизнес, който сме градили с години”.

25-г. Борис Лазов, който е безработен, подкрепи протеста с думите:

“Аз съм дошъл да подкрепя протеста на ресторантьорите. Доскоро работих като търговски представител в благоевградска фирма, но клиентите намаляха и ме освободиха от работа. В момента съм безработен заради пандемията. Ако така продължи да се изисква сертификат за клиенти и персонал, армията от безработни ще се увеличи, а и много собственици на ресторанти ще бъдат доведени до фалит. Държавата трябва да подпомогне бизнеса в този кризисен момент”, заяви Б. Лазов.

На протеста бяха забелязани и голяма част от наемателите в ГУМ – Дупница. Бойка Тодорова изрази становището на колегите си. Ето какво заяви тя пред “Струма”:

„Откакто се въведоха сертификатите, в магазина почти няма клиенти. Наш колега четвърти ден няма нито една продажба, а наемът за щанда му е 2000 лв., как ще го плати, а и сметките за ток, вода растат. Да се премахне изискването на сертификати, иначе много от нас ще фалират. Държавата да спре да мери с двоен аршин. За големите хранителни вериги магазини не се изисква сертификат, а за нас, дребните търговци, изискването важи с пълна сила. Заповедта на д-р Стойчо Кацаров трябва да важи за всички – или се изискват сертификати, или не, какво е това разделение?!”, гневеше се Б. Тодорова.

Нейна колежка се оплака: “За да получа зелен сертификат, се наложи да се ваксинирам, въпреки че имам 18 000 антитела, доказани с изследване. Наложи се да рискувам здравето си, за да мога да работя, а клиенти няма. На ден влизат по 5-10 души в магазина. Китайският магазин и този на третия етаж за втора употреба дрехи затвориха и не работят от въвеждането на сертификатите. Ако не се премахнат сертификатите, и наемателите на първи етаж ще фалираме”, заключи наемателката.

Собственикът на кафе-сладкарница в центъра на Дупница Венцислав Алексиев се оплака, че вчера до обяд е направил оборот едва от 100 лв. Ако не се премахне изискването за зелен сертификат, ще затвори, заяви той. Протестът на дупничани приключи около 16,30 ч.

Както в Дупница така и в Благоевград ресторантьори и собственици на заведения се включиха в националния протест срещу новите ограничения свързани с COVID-19.

Представители на бизнеса се събраха в 15 часа днес пред сградата на РЗИ в областния център на Пиринско. Те настояваха за равни права и задължения за всички граждани, а не само за тях.
В момента са блокирани основни пътни артерии в Благоевград. Над 1000 души се бяха събрали на улица “Митрополит Борис” зад сградата на РЗИ. В района имаше засилено полицейско присъствие. Протестът продължи в посока кръговото кръстощите при полицията.

Както struma.bg писа, представители на бизнеса, пострадал от новите ограничения, излязоха на национален протест от 15.00 часа вчера срещу новите мерки, въведени от служебното правителство за ограничаване разпространението на COVID-19.

Протестът бе организира от Алианса на туристическата индустрия в България, Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българската асоциация здраве и фитнес, Българската асоциация на ритейл центровете, представители на детските центрове и други.

Според представителите на бизнеса сегашната система за прилагане на “зелените” сертификати е дискриминационна, не решава проблемите на здравната криза, а задълбочава икономическата и е предпоставка за фалити. Те изтъкват, че безплатни тестове, каквито са били обещани, макар и на цената от 10 лева, няма, а тестът за антитела за доказване на преболедуване не се приема. В държавната и общинска администрация продължава да не се изисква “зелен сертификат”. Освен това гратисен период за настройване на бизнеса към новите правила не е е бил получен.

в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP