На вниманието на Бойко Борисов! Кмет на ГЕРБ подписа договор за 1,4 млн. лв. за реконструкция на несъществуваща сграда - музей

17 април 2019 | 15:33
15 коментара
На вниманието на Бойко Борисов! Кмет на ГЕРБ подписа договор за 1,4 млн. лв. за реконструкция на несъществуваща сграда - музей

Община Петрич сключи договор №26/22.02.2019г. с фирма „ВДХ” АД за изпълнението и на стойност 1 171 000,00 лева без ДДС или  1 405 200,00 лева с включен ДДС за ремонт на несъществуваща сграда. Това сигнализираха в редакцията ни група граждани, които помолиха имената им да останат в редакцията от съображения за сигурност.

Сигналът е изпратен и в прокуратурата. Веднага се свързахме с кмета Димитър Бръчков. Като винаги, той беше категоричен: „Няма да коментирам!“

Според подателите на сигнала документите за съборената сграда са нищожни.

Публикуваме сигнала, без редакторска намеса:

„Реконструкция на съществуваща сграда в музей в УПИ XLIV 603.1710, КВ.53, гр. Петрич” като е издадено и Разрешение за строеж №68 от 04.07.2018 г. За „Реконструкция на съществуваща сграда в музей“, УПИ XLIV, кв.53 по плана на гр. Петрич. На 22.02.2019 г.

Бяхме изумени, след като разбрахме за такава обществена поръчка и за сключения договор за изпълнението, тъй като такава сграда НЕ СЪЩЕСТВУВА! Имаше стари постройки във въпросното УПИ XLIV 603.1710,  които бяха премахнати през 2018 г. В края на месец януари също констатирахме, че сградата, предмет на обществената поръчка, за която е сключен договор за реконструкция, НЕ СЪЩЕСТВУВА и в подкрепа на нашето твърдение прилагаме снимков материал!

На вниманието на Бойко Борисов! Кмет на ГЕРБ подписа договор за 1,4 млн. лв. за реконструкция на несъществуваща сграда - музей снимка 1

При тези обстоятелства за нас това е поредният пълен абсурд в община Петрич.“

Финансирането за строителството е осигурено по договор за субсидия №В2.6с.11 от 01.09.2017г. по проект  Културния двуполюс Серес-Петрич, по програма за сътрудничество  Interreg V-A Гърция-България 2014-2020г., Приоритетна ос 2: Устойчив и приспособим към климата трансграничен регион и от бюджета на община Петрич за 2018г.“

Сигналът в прокуратурата е придружен с обявление за обществената поръчка от 20.11.2018г., техническа спецификация, договор №26/22.02.2019г. и снимков материал. „На снимка 1 в червено е оградено мястото, където някога беше въпросната сграда; Снимка 4 е справка от кадастралната карта, показваща границите на въпросното УПИ и сградите разположени в него при последната промяна преди години, а на снимка 6 – етап от събарянето и).“, описват в сигнала снимките петричани.

Целта на сътрудничеството със Серес е създаване на два културни центъра с европейско значение, които включват две сгради – една в Петрич и една в Серес. Те ще бъдат реконструирани и превърнати в музеи. За нуждите на проекта в Петрич ще се реконструира сграда, която е бивша собственост на Гранични войски в района на бъдещия градски парк. Тя ще бъде превърната в Исторически музей, който практически ще се намира в непосредствена близост до входа на парка. Музеят е проектиран на два етажа с малък сутерен със смесена конструкция. Застроената квадратура на сградата по проект е 1190 кв. м. Разгънатата квадратура е 1930 кв. м, като 60% от достъпната за посетители площ (882 кв. м) се предвижда за разполагане на експонати. Източно от музейната сграда ще има паркинг (105 паркоместа за леки автомобили) и място за паркиране на 2 броя автобуси за туристи. Срещу сградата на музея ще има малко площадно пространство с водни площи, както и посетителски център. Общата стойност на разходите за СМР за новата музейна сграда възлиза на 719 878,74 евро (с ДДС), от които 575 300,35 евро осигурени с финансиране по проекта и 144 578,39 евро, които следва да бъдат осигурени от общинския бюджет на Петрич за 2018 г. Тези подробности по проекта станаха ясни още през 2017 г.

Договорът за изпълнение обаче беше парафиран едва пред февруари 2019 г.

Както съобщихме, след перипетии по обжалване и спиране на поръчката все пак ВХД АД ще извърши реконструкцията на музея в Петрич. Кметът Димитър Бръчков е подписал договор със столичната фирма. За участие в поръчката беше поканена и добре познатата фирмата „Александър 49” ЕООД, която е изпълнител на доста поръчки в южната община.
ВДХ АД се представлява от Момчил Борисов, а в съвета на директорите освен той участват и Иван Панов и Петко Геров.
Проектното решение е развито около съществуваща тухлена стена по северната част на сградата. Към съществуващата сграда ще се дострои една част.

„Няма ли сграда реконструкция е невъзможна. И трябва наново проект и разрешения за строеж и всичко друго. А след като документите вече фактически са нищожни, те си мълчат. И ще правят незаконно друга сграда, само за да усвоят над 1 000 000 лв. Не съществува и стена, от снимките се вижда, идеята е била да запазят стени, но после ги събарят. Затова искаме прокуратурата да провери, опорочена ли е поръчката.“- смятат подателите на сигнала.източник:Вяра

СКАНДАЛНО! Община Петрич подписа договор за 1,4 млн. лв. за реконструкция на несъществуваща сграда - музей по трансграничен проект с Гърция снимка 1СКАНДАЛНО! Община Петрич подписа договор за 1,4 млн. лв. за реконструкция на несъществуваща сграда - музей по трансграничен проект с Гърция снимка 2

 
 
 
На вниманието на Бойко Борисов! Кмет на ГЕРБ подписа договор за 1,4 млн. лв. за реконструкция на несъществуваща сграда - музей снимка 1

Аман от "експерти" публикува:
21 април 2019 | 09:46
До всички "експерти": Фактите са следните: в кадастъра има отразена сграда, т.е. - тя е съществувала към момента на кандидатстване и на изготвяне на проекта; на сайта на проекта е публикувана снимка на сградата, която ще се реконструира и ясно се вижда, че стените са почти паднали и трябва да се заменят с нови такива, което го позволява закона в рамките на приетото определение за реконструкция и разбира се, че няма да останат тухлите от преди 40 години и дървените подови и покривни конструкции; факт: в определението за реконструкция е възможна ЗАМЯНА на конструктивни елементи. Ремонта, както вие се опитвате да представите нещата е нещо различно от реконструкцията. Вижте определението в ЗУТ, където дори е записано - добавяне на нови елементи при реконструкцията. Да, такъв е закона - можеш да си направиш изцяло нова сграда на мястото на старата, като и подмениш всички конструктивни елементи и това ще се води реконструкция.
ха ха публикува:
18 април 2019 | 16:41
браво бринде пак си пшшеш сам коментарите,нема лошо тоя отгоре гледа забавя ама не забравя, а на драскачите много Ви здраве.и с вас и без вас прогреса си е е прогрес.пишете .само по споко не се правете на разбирачи и съдии раздаващи правосъдие .първо се огледайте и се вижте какви сте оръфани.
Геро публикува:
18 април 2019 | 09:18
Какъв Бойко, к'ви 5 лв бре момци! Краде се на поразия по високите етажи, затова и по ниските етажи на властта правят шменти- капели. Бойко, та Бойко! Все едно той е светец! Не виждате ли, че за 10 години ни завряха в миша дупка. Вдигат се цени, инфлацията настъпва, а заплати нЕма. Излизат и казват, че щели да увеличат цената на тока само за промишлеността, а не за битовите абонати. А бе идиоти, кой плаща сметките? Та нали производителя ще си калкулира цената в продукта и пак ние ще купим този продукт, т.е. ние хората пак плащаме увеличението на тока. Ей това са властта- лъжи и манипулации и като гледам има хора, които им се връзват.
Керемида публикува:
17 април 2019 | 21:40
Хах вижте на втората снимка се вижда новия покрив, за който Бръчков беше пуснал обществена поръчка за 40 бона да го ремонтират УЖ! Беше останал изненадан, че покрива бил нов и е станало грешка. Сега питам кмета Бръчков: Кмете в съседство НЕ видяхте ли, че СГРАДАТА КОЯТО РЕМОНТИРАТЕ Я НЯМА? Тухла не е останала!
хаха публикува:
17 април 2019 | 20:51
кога там е имало музей ,кой е бил там да гледа експонати ,та "реконструират музей"?
Колю Фичето публикува:
17 април 2019 | 20:47
Чел съм достатъчно !Реконструкция е когато има конструкция! Тъпак! Другото е ново строителство! и се научи да пишеш грамотно!
строител публикува:
17 април 2019 | 19:33
Който е писал статията нищо не разбира, просто иска да оплюва.Реконструкция е и тогава , когато сградата се събаря. стига да се възстанови в първоначалните параметри. Прочетете малко съдебна практика!
2 публикува:
17 април 2019 | 18:55
Биволъ да погне и Петрич , явно само те дават резултат!Вестник Струма е купен от Бръчков
До ВСИЧКИ публикува:
17 април 2019 | 18:29
АБЕ АЗ СЕ ПИТАМ СЪД И ПРОКУРАТУРА НЕМА ЛИ В ТАЯ ДЪРЖАВА????
BoyatNastana публикува:
17 април 2019 | 18:25
Мизерници. Апашиии Цял живот я караме така карабаташката и каруцарската. В 21 век по цял свят по белите държави срутват 25 30 годишни сгради и изграждат на тяхно място чисто нови а музеи нови се строят и по най-смотаните държави в целия свят а те тука тези палячовци тези недомислени герои с толкова много пари за такъв мащабен проект ще ни реконстроират стара БАРАКА ОТ 60-те години за да я правят МУЗЕЙ. Все едно да направиш от 70 годишна стара баба млада и секси мацка като на 20. Нещастници да даде Господ бял ден да не можете да видите поколения наред от лошотия да не се отървете алчно и крадливо племе.
До гришо публикува:
17 април 2019 | 18:23
Да те допалня: ремонт на общината за 800 000 поръчка, по която общината е глобена ! С 77 000 а реално ремонта е за 300 000! Но това НЕ стига на Бръчков и сега ще продаде цял етаж от БОЛНИЦАТА ЗА 150 000, а реално струва минимум 400 000. БРАВО НА КМЕТА И ОТ МЕН!
Гришо публикува:
17 април 2019 | 17:34
Време е Бойко, не да вземеш чука както казваш по ТВ, а да вземеш БАЛТИЯТА и да ги почваш тия Крадливи КМЕТОВЕ, а Тоя нашия ЩЕ Излезе от най-крадливите! Тва не беше Грешка недоглеждане За Покрива за 40000 лв. Както Каза Бръчков, тва не е краденето от Спортната зала, 3 пъти прават едни и същи ремонти!!!, А пак ся и ремонт на Сграда Която я НЯМА!!! Е Браво!
До ооо публикува:
17 април 2019 | 16:59
Ще я правят сега незаконно. Проекта е за реконструкция на сграда, но сградата я няма. Първо се информирайте, после коментирайки.
Патриот публикува:
17 април 2019 | 16:38
Поръчката е за реконструкция а не за ново строителство алооооо неграмотници от ГЕРБ. Какво ще кажете на колегите от Серес ще провалите цял проект от лакомия и некъдърност . Бойко в теб е и ножа и вилицата режи до кокал иначе губиш доверие .......................
ооо публикува:
17 април 2019 | 16:17
Ета как ще съществува, нали сега ще я правят. Първ се информирайте после коментирайте

Добавете Вашия коментар!