На 31 юли отбелязваме Богородични заговезни

31 Юли 2022 | 10:03
0 коментара
Общество
На 31 юли отбелязваме Богородични заговезни

Днес почитаме Св. праведен Евдоким Кападокийски. Той живял в Кападокия, Мала Азия, през 9-и век.

Получил добро християнско възпитание от родителите си, от младини бил образец на християнска добродетелност. Винаги справедлив и смирен, Евдоким редовно вършел различни благодеяния. Като примерен воин, той бил оценен от византийския император Теофил (829-842 г.), който го удостоил с поста главнокомандващ на войската в цялата област Кападокия.

Божия воля било обаче този успешен млад военачалник и ревностен християнин да напусне света едва на 33 години. Въпреки краткия си живот, той оставил ярък пример за въздържание, милосърдие, смирение и справедливост, както и за непоклатима вяра в Триединния Бог. 

Затова хората го почитали като светец. Няколко години след смъртта му се установило, че тялото му е останало нетленно в гроба. По предложение на местния духовник Йосиф мощите на праведния Евдоким били пренесени в Цариград и положени в храм, посветен на света Богородица.

В този ден почитаме и света мъченица Юлита,

живяла в град Кесария в Кападокия. Нейното житие е описал св. Василий Велики, архиепископ на Кесария. От него разбираме, че праведната Юлита била вярна и добродетелна християнка. Но по нечестен начин неин алчен съгражданин заграбил имотите й. А когато Юлита подала жалба в съда, ответникът възразил, че не трябва да се гледа жалбата й, защото тя не почита техните божества, нито принася жертва пред статуята на императора. 

Съдията веднага уважил възражението и дори задължил Юлита да принесе жертва на идолите. Иначе я заплашвала не само пълна бедност, но и смърт. Въпреки всичко, Юлита предпочела да остане предана на вярата си и загинала на кладата. Това се случило на днешния ден през 304 г. при гонението срещу християните от император Диоклетиан.

Имен ден празнуват: Евдоким, Евдокия, Евдоки, Дочо, както и всички, които носят името Юлита.

На 31 юли отбелязваме и Богородични заговезни - последният ден, в който се блажи, преди началото на Богородичния пост на 1 август. Богородичният пост е утвърден от църковната традиция в чест на Успение на пресвета Богородица - 15 август.

 

Добавете Вашия коментар

TOP