Миньори, металурзи, химици и енергетици протестират в София

29 Ноември 2018 | 16:13
0 коментара
Общество

 Да не се допуска унищожаването на енергийния отрасъл в България. Това поискаха миньори, металурзи, химици и енергетици, които протестират в София.

Недоволните от исканията на Европа в тази посока и притеснените от бъдещето на мини „Марица изток” обикалят сградите на властта и призовават тя да ги подкрепи и защити.

„Тук съм, за да запазим българската енергетика и да имаме сигурност и защита на работните места. Притеснена съм, че мога да остана без работа. В „ТЕЦ Марица изток 2” работят близо 2800 души”, каза Таня Цонева, която работи там и настоява да бъде чут техният глас и добави, че ще протестират докато не се случат нещата в тяхна полза.

„Лошото финансово състояние, в което е централата и финансовите ограничения, които налага държавата ни изкараха на протест. Те трябва да се оптимизират и променят. Ако закрият предприятието, нямам алтернатива за друга работа”, каза служител на „ТЕЦ Марица изток 2”, който всеки ден пътува от Стара Загора до работното си място.

Протестиращите се събраха на пл. "Александър I", откъдето се насочиха към Министерството на икономиката, където зам.-министърът Лъчезар Борисов слезе и се срещна с президента на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов, който му връчи позицията им, касаеща проблемите в индустрията, енергетиката и климатичната политика.

„Конкурентоспособността на българската икономика изцяло зависи от българската енергетика. Затова ние сме съпричастни към вашите искания. Министър Петкова оповести това, че ние като правителство ще положим максимални усилия секторът да остане жив, да работи за българската икономика и нейната конкурентоспособност и то в период, в който българската икономика трябва да се наложи като фактор в ЕС, като фактор на Балканите”, заяви зам.-министърът.

Следващата спирка на множеството беше сградата на ЕК в София, където позицията им също беше приета от представител на комисията. Шествието се отправи към сградите на президентството, Министерски съвет, КЕВР, Министерството на енергетиката и МОСВ, където също се надяват документът им да бъде приет. По пътя си протестиращите скандират „Подкрепа!“ и „Защитете ни“. Издигнатите от тях лозунги гласят „Достойна цена за въглищата от „Марица-Изток“, „Искаме въглероден неутралитет за България“ и „Регулатори или предатели?“. Димитър Манолов от КТ „Подкрепа” обяви, че синдикатите настояват държавата да излезе с конкретни мерки и ясни ангажименти за запазване на двете държавни дружества мини „Марица изток“ и ТЕЦ „Марица-изток“ 2, осигуряващи над 40% от електроенергията в страната. „Ако се затвори комплексът на „Марица изток” не е криза, това е край. Затваряме с дъски. Всичко изчезва. Около 150 000 души ще останат без работа. Но по-големият проблем е, че те няма какво друго да работят в региона”, заяви той и каза, че ако не произвеждаме ток, няма откъде да го внесем, което означава да започнем да си светим със свещи у дома.

Според него проблемът може да се реши когато политиката, която се налага отвън стане по-разумна и започне да отчита факта, че България е нетен пречиствател на въздуха, а не замърсител, защото все още не всичките ни гори са изсечени. Тези неща трябва да бъдат отчитани. Решението трябва да дойде от Европейската комисия, която ни налага тези правила – добави още президентът на КТ „Подкрепа”. Манолов беше категоричен и по отношение на това, че АЕЦ „Белене” не може да бъде алтернатива на „Марица изток”, защото производствената мощност на АЕЦ-а ще бъде наполовина, а и защото ядрения реактор не може да се спира, както ТЕЦ-овете.

Президентът на КТ „Подкрепа” заплаши, че ако не бъдат чути и защитени интересите на сектора ще излязат на протест в Брюксел. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP