Медицински изследвания показват, че картофите могат да са причина за диабет

02 Януари 2016 | 07:47
0 коментара
Любопитно
Медицински изследвания показват, че картофите могат да са причина за диабет

Медицински изследвания показват, че картофите могат да са причина за диабет тип 2, съобщи „Дейли мейл”.

Консумирането на седем или повече картофени ястия на седмица увеличава риска от заболяването с 33%, в сравнение само с едно подобно ядеде за същия период, показва ново проучване. Дори от две до четири порции повишават риска със 8%. Очаквано пържените картофи са най-проблематични, в сравнение с печените, варените или картофеното пюре. Заместването на три от седмичните порции картофи с пълнозърнести храни намалява риска от диабет с 12%. Автор на изследването е д-р Исао Мураки от Центъра за превенция на раковите и сърдечносъдови заболявания в Осака.

Според него въпреки че в много страни картофите се считат за зеленчуци, те не бива да са компоненти в здравословна диета. „Картофите съдържат голямо количество нишесте и малко фибри, витамини, минерали и полифеноли. Нискокачествените въглехидрати повишават риска от диабет тип 2”, каза д-р Мураки.

Той обясни, че когато картофите са сервирани топли, нишестето се смила по-лесно и повишава нивата на глюкоза в кръвта по-бързо. Изследването е резултат от работата и данните на над 100 000 души медицински персонал в САЩ. Проучваните пациенти не са имали диабет, сърдечносъдови заболявания или рак при началото на тестовете. Екипът е записвал хранителните им навици, и накрая установил връзката между картофите и развиването на диабет.

Върху резултатите не влияят начина на живот, диетата и мазнините по тялото. „Яденето на здравословни храни като зеленчуци, плодове, пълнозърнести и ядки вместо картофи намалява риска от диабет”, заяви Мураки. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP