Масло от куркума понижава лошия холестерол

08 Май 2022 | 10:53
0 коментара
Любопитно
Масло от куркума понижава лошия холестерол

Наричат я златната подправка. Лечебните свойства на куркумата са познати от преди 4500 години. Проучвания при лабораторни животни - плъхове и хамстери, показват, че етеричното масло от куркума може да повлияе върху нивото на липидите в кръвта. Това означава, че намалява т.нар. лош холестерол и повишава съдържанието на добрия. Също така може да осигури защита срещу сърдечно-съдови заболявания и притежава антидиабетни свойства.

„Смята се, че мощната антиоксидантна активност на маслото е отговорна за това да бъде потиснато образуването на мозъчен оток при плъхове, едно от най-опасните последици от исхемично мозъчно увреждане. Маслото е ефективно и при лечението на някои респираторни заболявания. Улеснява отстраняването на храчки и облекчава кашлицата, има данни за антитуморни и противовъзпалителни активности“, коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Маслото от куркума подобрява като цяло функцията на имунната система, насърчава кръвообращението и ускорява елиминирането на токсини и стимулира храносмилането.

Добавете Вашия коментар

TOP