Малките ученици се връщат в клас на 8 ноември след тестване

03 Ноември 2021 | 15:08
0 коментара
Общество
Малките ученици се връщат в клас на 8 ноември след тестване

Въпреки почти апокалиптичната обстановка в болниците, които вече изчерпват свободните си легла за болни от коронавирус, намерението на властите е учениците от 1 до 4 клас твърдо да се върнат в клас от 8 ноември - след тестването им за COVID-19.

Такава увереност изрази министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров в интервю за "Дневник".

Той съобщи, че министерството е избрало 2 фирми, които ще доставят тестове за учениците и с които вече са сключени договори. Избрани са доставчиците, предложили най-ниска цена и могат да доставят поръчаното количество за кратко време. Самите тестове отговарят на изискванията на ЕК и са най-щадящите - със слюнка, при които не се бърка в устата на учениците. Поръчаните 400 000 теста ще стигнат за около 2 седмици. Затова МЗ ще обяви нова поръчка за по-дълго време, за да може постепенно да се премине към тестване и връщане в присъствено обучение и за по-големите от прогимназия в следващите седмици.

Все още не е известно кой ще прави тестовете - учителите или родителите. Масово учителите не са съгласни да правят това, тъй като го смятат за рисково и несвойствено. Относно тестването от страна на родителите пък има съмнения, че те ще правят тестовете както трябват, особено тези, които не одобряват тази мярка.

От МОН съобщиха, че организацията на връщането на учениците от 1 до 4 клас в училище при тестване два пъти в седмицата ще бъде обсъдена на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в системата на средното образование днес от 16 часа. По-късно министърът на образованието и науката акад. Николай Денков и социалните партньори ще направят изявления пред медиите.

Добавете Вашия коментар

TOP