Ловци пускат 60 нови патици в езерото на Бачиново

28 Февруари 2022 | 10:23
0 коментара
Общество

60 патици за езерото в парк Бачиново даряват на община Благоевград от Национално сдружение Съюз на ловците и риболовците в България. Новината за умишлено убити преди седмица 17 птици провокирала членовете на управителния съвет да вземат решението.

„Преди 10 г. поставихме началото, като започнахме заселване на пернат дивеч на територията на сдружението ни, която обхваща общините Благоевград и Симитли“, посочи председателят на УС на ЛРД „Сокол 1911“ Иван Василев.

Практиката показала, че ефектът от разселване е най-успешен при патиците, при които само 20% от младите птици загиват. При яребиците, фазаните и кеклика този процент е над 60. Само за миналата година в районите на язовир „Стойковци”, р. Струма, р. Бистрица, езерото в парк Бачиново и блатото при с. Обел са разселени 1600 45-дневни и 800 60-дневни зеленоглави патици, обясни Ив. Василев, като подчерта, че членовете на сдружението на първо място са защитници на природата, като се грижат за баланса в популацията на дивите животни.

Припомняме, че миналия понеделник в езерото в парк Бачиново бяха убити 17 патици. Стрелбата е била умишлена, първия път около 20 ч., след това между 2.30 и 3.30 ч. през нощта, но полицейското разследване за установяване на извършителя забуксува.

От кметството обясниха, че на почти всички камери се вижда силуетът на убиеца, но той не може да се идентифицира, тъй като явно е знаел къде са позиционирани и е внимавал да не влезе директно в обхвата им. Струма.бг

Добавете Вашия коментар

TOP