Лиляна Павлова: На 29 юни започва събарянето на първите четири от 124-те незаконни сгради в гетото в Гърмен

23 Юни 2015 | 21:21
0 коментара
Общество
Лиляна Павлова: На 29 юни започва събарянето на първите четири от 124-те незаконни сгради в гетото в Гърмен

На 29 юни започва събарянето на първите четири от 124-те незаконни сгради в ромското гето край Гърмен, на 13 юли ще бъдат съборени още две, каза в Благоевград регионалният министър Лиляна Павлова.

"Със събарянето на незаконните сгради в Гърмен искаме да покажем, че законите са равни за всички", подчерта Павлова.

Тя допълни, че всяка година ДНСК събаря по 800 незаконни сгради, което бил капацитетът на националната дирекция. Събарянето на останалите незаконни постройки в Гърмен ще продължи и през август, обеща Павлова.

Министърът на регионалното развитие даде днес в Благоевград официалния старт на строително-монтажните дейности по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Първият блок, одобрен за саниране по националната програма в България, е жк "Ален мак".

"Благоевград е емблемата на националната програма за енергийна ефективност, след 60 дни искам да направите показно", обърна се Павлова към строителите. "Вие сте нашите очи и контрольори", похвали пък Павлова жителите на първия блок, който започна да се санира.

103 са подписаните договори за саниране, те се отнасят за 7140 апартамента, така Благоевград усвоява 60 милиона лева от националната програма за енергийна ефективност. Павлова се похвали още, че Благоевград получава още 44 милиона лева за благоустрояване на улици, паркове и други. Лиляна Павлова връчи договорите на домоуправителите, чисто блокове също ще бъдат санирани.

Павлова обяви в Благоевград, че строителството на ЛОТ-2 и 4 от АМ "Струма" върви по график и сроковете за пускането им-октомври и август, ще бъде спазен.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която също присъства на старта на кампанията, каза, че е щастлива от старта на санирането и пожела на благоевградчани така да направят мястото си за живеене по-чисто и приветливо.

Павлова, кметът на Благоевград Атанас Камбитов и областният управител Бисер Михайлов прерязаха лентата на парка срещу студентските общежития на АУБ, част от финансирания с над 4.7 млн. лв. от ОП "Регионално развитие" проект "Зелена и достъпна градска среда в Община Благоевград".

След пресконференцията, министрите Павлова и Василева разгледаха и новоизградения парк в кв. "Еленово – 1" , също част от проекта "Зелена и достъпна градска среда в Община Благоевград", както и реконструирана част от пречиствателна станция за отпадни води в кв. "Струмско".

Добавете Вашия коментар

TOP