Лекарства за отслабване могат да ви докарат огромни проблеми

11 Октомври 2023 | 15:45
0 коментара
Любопитно
България
Лекарства за отслабване могат да ви докарат огромни проблеми

Доскоро много хора чуваха за лекарства, които обещаваха ефективно да помогнат за загубата на излишни килограми чрез увеличаване на продължителността на чувството за ситост. Но изглежда, че тези лекарства, предназначени да имитират хормона GLP-1, могат да направят нещо повече от просто потискане на апетита. Последните изследвания показват, че те могат да причинят някои храносмилателни проблеми.

Изследователите са разгледали данни от 5411 пациенти, за да получат повече информация за GLP-1 лекарствата. Те открили, че хората, приемащи тези лекарства, са по-склонни да развият панкреатит, гастропареза (състояние, при което стомахът не може да се изпразни нормално) и чревна обструкция, пише ScienceAlert. Това обаче не означава, че всеки, който приема тези лекарства, ще има такива проблеми. Всъщност те се срещат само при малка част от хората. Например, само 0,8% от хората, приемащи Saxenda, са имали чревна непроходимост. Но когато сравните тази цифра с 0,17% от хората, приемащи Contrave, лекарство, което не е GLP-1, това е доста голям скок.

Mahyar Etminan, епидемиолог от Университета на Британска Колумбия, казва за тези числа: „Когато милиони хора използват тези лекарства, дори 1% риск засяга голям брой хора.“

Лекарства като Vegovi, Ozempic, Saxenda и Victoza действат чрез засилване на действието на GLP-1. Това помага да се забави скоростта, с която храната преминава през стомаха, което ни позволява да се чувстваме сити по-дълго. Тези лекарства също помагат за регулиране на нивата на кръвната захар, така че понякога се предписват на хора с диабет. В това проучване обаче говорихме конкретно за тези, които са приемали тези лекарства за отслабване, а не за лечение на диабет.

Всички лекарства имат своите рискове и ползи. С тези лекарства за отслабване може да има ситуации, при които потенциалните проблеми с храносмилането надвишават ползите, особено след като сега толкова много хора ги използват. Въпреки че фармацевтичните компании признават възможността за подобни странични ефекти, те подчертават, че те се появяват само при малка част от хората. Струва си да се отбележи, че Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) сега изисква Ozempic да включи предупреждение за възможен „стомашно-чревен дистрес“.

Това проучване, въпреки че предостави важни данни за ефектите на такива лекарства върху нашето здраве, има своите ограничения. По този начин не са проучени всички съществуващи GLP-1 лекарства. Освен това не позволява задълбочено проучване на причините, поради които тези лекарства могат да увеличат рисковете за здравето. Проучването не ни позволи да кажем окончателно, че тези лекарства причиняват здравословни проблеми, но връзката между тях е достатъчно силна, за да изисква допълнително проучване.

В заключение, изследователите предупреждават, че тези, които обмислят тези лекарства за отслабване, трябва внимателно да претеглят рисковете и ползите. За разлика от хората, които ги използват за лечение на диабет, рисковете от развитие на сериозни храносмилателни проблеми може да надвишат всички ползи. Ето защо, ако решите да опитате тези лекарства, винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар и да разберете за възможните странични ефекти.

Добавете Вашия коментар

TOP