Лекар разкри, кои са заболяванията, които пречат на отслабването

25 Юли 2023 | 06:38
0 коментара
Любопитно
България
Лекар разкри, кои са заболяванията, които пречат на отслабването

Някои заболявания, включително проблеми с щитовидната жлеза, могат да попречат на отслабването, заяви диетологът Елена Соломатина. Според нея на първо място хипотиреоидизмът, при който активността на щитовидната жлеза намалява, може да доведе до увеличаване на теглото. В резултат на това тя престава да произвежда достатъчно количество хормони. 

"Щитовидната жлеза е отговорна за производството на енергия и метаболитните процеси в организма. Ако функцията ѝ може да бъде намалена поради липса на йод, тогава метаболизмът се забавя и е доста трудно да се отслабне", обясни експертът. 

Друга причина, която пречи на отслабването, е нарушаването на микробния баланс в червата или дисбактериозата,  допълни диетологът. Това заболяване променя механизма за усвояване на храната, която е постъпила в организма. В резултат на това отпадъците в червата се преработват няколко пъти от патогенната флора, което увеличава общото калорийно съдържание на изяденото. Силният, продължителен стрес също може да забави отслабването, допълва Соломатина. 

"Заради стреса организмът си мисли: настъпват трудни времена, изведнъж ще настъпи глад, необходимо е да се складират мазнини и човек започва да яде повече. Затова е трудно да се отслабне", уточнява тя. 

Диетологът Юлия Чехонина, заяви преди това, че тези, които искат да отслабнат, могат да се сблъскат с проблем, когато цифрите на кантара се спират на един знак в продължение на няколко дни или дори седмици. Според нея причината за спирането на процеса на отслабване, може да е защитна реакция на организма, който се опитва да забави този процес. Това състояние може да възникне в случай на крайни ограничения в храненето. Източник: Rambler

Добавете Вашия коментар

TOP