Кукери в Банско огласят града с чанове, за да кажат „Не” на Хелоуин

31 Октомври 2022 | 15:22
8 коментара
Култура
Кукери в Банско огласят града с чанове, за да кажат  Не” на Хелоуин

Десетки кукери от Банско тази вечер ще излязат по улиците на града, за да кажат „Не” на Хелоуин. Инициативата е на пазителите на тази родна традиция в махала Костей блата. Те няма са облекат кожените костюми, а само ще закачат звънците, за да огласят населеното място и да покажат един отколешен роден обичай.

„Ще сме със звонците /на бански диалект/, за да можем с техния звън да напомним на всички, че сме българи и нямаме нужда от чужди празници. Да закърмим децата с родните обичаи. Да покажем на всички, че нашето не е по-лошо от чуждото. Знаем, че не можем да спрем тези, които харесват Хелоуин, но сме длъжни да разкрием родните традиции, да не спираме да ги предаваме от поколение на поколение”, заяви Димитър Кехайов-Мимо, който е сред най-запалените кукери в курортния град и притежава едни от най-красивите кукерски облекла в цялата страна.

Той и останалите от махала Костей блата искат децата да знаят от малки българските традиции и да се запалят по тях, а не по „пакост или лакомство“ на Хелоуин. С дефилето си из улиците на Банско кукерите ще напомнят на всички жители и гости, че вече наближава и най-големият им празник – Сурва, който е на 1-ви януари./

Добавени коментари

БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА ЗАРАДИ ГЕРБ публикува:
02 Ноември 2022 | 20:28
Сългасен съм с това да има кукери вместо да се празнува Хелоуин тъй като хелоуин не е Български празник, защо гледате кво прави европа, защо им лижете гъза само и само да им се харесате, кво печелите от тва единствено пари за едни 240 зелени тикви и нищо повече, народа какво получава един пръст с извинение в гъзъ, дайте да не крием истината колко хора избягаха от България да търсят нещо по добро след като виждат че с всеки изминал ден всичното скача с по над 20% и после икате пенсионери с пенсия по 130-140 лева да живеят събодете се запазете Българското, Вън американците
банско публикува:
31 Октомври 2022 | 22:06
оти па нашия не се осра от крадни
ГЕРБ - Разлог публикува:
31 Октомври 2022 | 20:32
Нашия кмет се осра от крадни и нема пари за звонци в Разлог. Евала брачя банскалии. Така се работи. А Герб-Разлог само лапаа, лапаа и се осраа. Да каже Мара Копанарова, оти герберето пратия курбате от маалата да кратаа по новата валевица.
Петрич публикува:
31 Октомври 2022 | 20:03
Не ми налагайте цензура,Славна РУСИЯ И ПУТИН
Кальов борикач публикува:
31 Октомври 2022 | 17:54
Само така!Ония педерасти да си празнуваа тава е Банско,ка я сметате вия бе сушчета некадешни само кучета и коли на пешеходни пътеки ми сномате сичко друго ни е тип топ тава остана мамка ви дееба и дриполето айде на селоооооооо
До ГЕРБ Банско публикува:
31 Октомври 2022 | 17:52
Слава Украйна,ма а се не налапаш с лайна!Че игра ноже вечйе мамка им дееба на сичките!
Попитали днес Бойко Борисов: публикува:
31 Октомври 2022 | 16:41
"Защо така изборите ще са чак през март?"А отговорът му бил:"Защото климатът в Банско е много суров през зимата и г-н Мацурев не може да си изкара тротинетката,а без нея не може да обикаля районът си.И тъй като главата му е гола ще трябва да нахлупи руска ушанка!" Слава на...Сашо Мацурев.Да имаме късмет да го изберат...,ама на дали,тогава ще видим кой е той!-Сашо Сладура! Да .. .. тура!
ГЕРБ Банско публикува:
31 Октомври 2022 | 16:16
Приятели на ГЕРБ! Нека не отричаме традицията с Хелоуин! Нека живеем всички в мир и сговор! Нека сме граждани за европейско развитие на България! Можем да празнуваме родни празници, но защо да отричаме европейските! Нека Банско покаже че може да дрънчи звонци и да раздава лакомства на Хелоуин! Банско победа! ГЕРБ победа! Мацурев ПОБЕДА! Слава Украйна!

Добавете Вашия коментар

TOP