Кои са витамините на красотата?

12 Юни 2023 | 10:15
0 коментара
Любопитно
България
Кои са витамините на красотата?
Свикнали сме да мислим за красотата като за нещо външно, но ако се замислим, тя всъщност започва отвътре. Ако се чувствате добре, храните тялото си с качествена и питателна храна и поемате достатъчно вода и ценни вещества, вие ще се чувствате красиви и съответно – ще изглеждате красиви. И обратно. Нездравословните храни и напитки със сигурност ще понижат настроението ви, както и вашето самочувствие. Ето защо, в следващите редове подбрахме за вас най-добрите „приятели“ на женската красота. Ето ги и тях:

Витамин Е

Познат като „витамин на красотата“, той е мощен антиоксидант. Ето защо е и на челното място в нашия списък. Той е мастноразтворим, а в козметиката може да има овлажняващо и успокояващо действие за кожата. Алфа-токоферолът е най-активната му форма, а витамин Е осигурява фотозащита на кожата чрез абсорбиране на UV светлината. Той помага за биосинтеза на колаген и еластин, като по този начин спомага за изграждането и подмладяването на кожата. Алфа-токоферолът действа като антиоксидант и когато се комбинира с витамин C, може да се насочи към свободните радикали. Витамин Е може да се използва и локално, за успокояване на възпаления, изгаряния и белези.

Защо бета-каротинът е толкова важен за здравето?

Витамин А

Известен в грижата за кожата като ретиноид, той е единствената молекула, която може буквално да препрограмира клетките. Той може да им повлияе да се свържат по определен начин, обновявайки цялостната еластичност и баланс на кожата. Освен това, той може да засили производството на колаген и еластин. Витамин А насърчава здравето на кожата, намалява видимите признаци на стареене, като разширени пори, фини линии и пигментни петна. Благодарение на функцията му за самообновяване, той се използва за лечение на акне, себорейна или мазна кожа.

Кои са най-популярните съставки в козметиката?

Витамин B3

Витамин B3 има специфични свойства, които спомагат за борбата със стареенето, успокояването на кожата и освен това той притежава противовъзпалителни своиства. Витамин B3 помага за обновяването на кожата, доставяйки енергия на клетките и подпомага заздравяването на възникнали белези след акне. Ниацинамидът (като форма на витамин B3) влиза в контакт с естествените вещества на кожата и по този начин помага за минимизирането на порите, тяхното стягане и избистрянето на неравномерният тен. Това е така защото той има способност да влияе върху лигавицата на порите, като по този начин предотвратява тяхното запушване.

10 възможни причини за косопад

Витамин К

Витамин К има противовъзпалително свойство, помага за по-бързото съсирване на кръвта и следователно – за намаляването на синините и отоците. Във кремове може да се използва като средство за заличаване на белези и намаляване на отоци, а от козметична гледна точка, по същата логика може да помогне и за превенция на появата на тъмни кръгове около очите.

Как да приемате различните витамини и минерали?

Коензим Q10

Като структура, той наподобява витамините и се съхранява в митохондриите на клетките. Тялото произвежда Q10 по естествен начин и той може да бъде открит във всяка негова клетка. Една от най-важните му ползи е да генерира енергия в клетките на тялото. Знаем, че вредните външни влияния и хормоналният дисбаланс могат да доведат до преждевременно стареене на кожата, редуциране на влагата в нея, както и изтъняването на най-горния ѝ слой и съответно – спадане на способността ѝ да се защитава от външни влияния. Според редица изследвания, ниските нива на Коензим Q10 се свързват с 53,3% по-висок риск от развитие на рак. Включването на този ценен елемент към ежедневната ви диета може да подобри значително защитата на клетките от оксидативен стрес.

Преди да използвате каквито и да е добавки и витамини, винаги се консултирайте с вашия лекуващ лекар.

 

Добавете Вашия коментар

TOP