Кметски син от Якорудско хванат в схема за източване на евросубсидия за стадо крави-фантом

09 Ноември 2022 | 17:31
1 коментара
Общество
Кметски син от Якорудско хванат в схема за източване на евросубсидия за стадо крави-фантом

Таткото на младия кравар – управникът на с. Конарско, като награда за многото си нарушения на последната сесия на ОбС получи рекордно увеличение на заплатата си, която вече е 2130 лв.

След като му спряха незаконно конно състезание, кметът на якорудското с. Конарско Ахмед Ахмед-Пачката се забърка в пореден скандал. Този път главен герой е синът му Ибрахим Ахмед-Пръчлето,  хванат в схема за източване на евросредства по земеделски програми с фиктивни крави.

Сигналът срещу младия кравар постъпва в Областна дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Благоевград, препратен от централата на агенцията в София. Според него кметският син гледа крави в нерегламентиран животновъден обект, който по никакъв начин не отговаря на Наредбата за ветеринарномедицинските дейности.

„Животните се местят без превозни билети на различни места по ливадите в с. Черна Места. В сградите, където се отглеждат, се обработва и дървен материал. Ибрахим Ахмед ги държи в частна общинска собственост с наемател „Рубин-Диамант“ ЕООД, чийто управител е Хава Мехмед, и това са бившите овчарници и тухларна в землището на с. Черна Места. За животните той взема субсидия. А животновъдният обект освен че не отговаря на изискванията, граничи с горска територия, което е предпоставка за зарази по добитъка. В качеството си на кмет на с. Конарско, баща му Ахмед Ахмед прикрива закононарушенията на сина си. Част от добичетата са на други хора от селото, но когато се зададе проверка, се събират, за да се докаже бройката, за която се отпуска държавната субсидия“, се казва в сигнала.

След като той пристига от София в Благоевград, от ОДБХ правят незабавна проверка и установяват, че в регистрирания животновъден обект на името на кметския син всъщност няма нито една крава. Ахмед-младши си признал, че ги продал в с. Аврамово. По съмнение за злоупотреба ветеринарната агенция препраща сигнала в Държавен фонд „Земеделие” /ДФЗ/ по компетентност. Десетина дни по-късно, явно притеснен от предстоящата проверка, Ахмед пристигнал в Благоевград, за да прекрати регистрацията си като животновъд.

В момента фондът изчислява колко пари трябва да върне на държавата Ибрахим Ахмед.

След скандала с незаконното състезание с коне фамилията на кмета на Конарско А. Ахмед разобличена и за източване на евросубсидии

Ахмед Ахмед е сред селските кметове в Якоруда с най-много нарушения. През последните месеци се установи, че има незаконна дъскорезница и местните още чакат кметът на общината Нуредин Кафелов да я събори, каквато е процедурата при отказ на собственика й да го направи. Вместо това на последната сесия на местния ОбС Кафелов внесе предложение заплатата на Ахмед Ахмед да бъде увеличена и да достигне 3 минимални за страната заплати за съответния месец, което е 2130 лв. Увеличение получиха и другите селски кметове./Струма/

Добавени коментари

Али публикува:
09 Ноември 2022 | 22:25
Тоо Кафеловия само уроди дето му крада е наврател, бати лайнаре

Добавете Вашия коментар

TOP