Кметовете на Банско, Белица и Якоруда отпускат 80 000 лв. за закупуване на нов рентген за болницата в Разлог

12 Май 2021 | 11:27
1 коментара
Бизнес

Община Разлог стартира стъпки за закупуване на нов рентген за нуждите на МБАЛ – Разлог. В тази връзка местният парламент трябва да даде съгласие за отпускане на 55 хил. лева от бюджета на общината. Точката вече е внесена за разглеждане в Общинския съвет и се обсъжда от постоянните комисии, които стартираха своите заседания.

Точката е включена към предложението на администрацията за промяна на списъка с капиталовите разходи, който трябва да бъде допълнен с горепосочената сума. Тя приета с пълно мнозинство от комисията по местно самоуправление, която заседава вчера.

От доклада на финансовия директор на община Разлог Тодор Дамянов стана ясно, че общата стойност на новия рентгенов апарат е в размер на 262 863 лв. с ДДС. За да бъде факт тази инвестиция, 50% от нея под формата на авансово плащане ще бъде поета от всичките четири общини, ползващи услугите на лечебното заведение. В тази връзка вече са направени консултации с управителя на болницата д-р Божидар Велев и кметовете на Разлог, Банско, Белица и Якоруда, и между страните е постигнато съгласие за покриване на авансовата вноска, а останалата част от плащанията да бъде поета от лечебното заведение.

Сумите, които всяка от администрациите трябва да задели, са изчислени на база брой преминали през болницата пациенти от съответните общини. Така Разлог трябва да отпусне сума в размер на 53 хил. лв., Банско – 50 хил. лв., и по 15 хил. лв. общините Белица и Якоруда.

За сериозната амортизация на рентгеновия апарат и влошеното качество на снимките стана ясно още миналата година. Апаратът дори беше извън строя за няколко дни през юни месец миналата година, когато дефектира и създаде големи неудобства както на лекари, така и на пациенти. Ситуацията наложи нуждаещите се от рентгеново изследване да бъдат насочвани към други лечебни заведения, като най-близки са тези в Благоевград и Гоце Делчев. Тогава управителят д-р Божидар Велев коментира, че рентгенът е 10 годишен и много отдавна е преизпълнил часовете живот, които се дават за нормативи на работа. Той също е закупен благодарение на съвместна инициатива между четирите общини Разлог, Банско, Белица и Якоруда, и щедро дарение от японското правителство.

Още няколко промени в списъка с капиталови разходи ще разгледат общинските съветници. Предложенията са към него да бъдат включени още средства в размер на 2 573 986 лева за изграждането на нова клетка на регионалното депо. Сумата е отпусната от РИОСВ по одобрен проект и вече е по сметките на общината. За новата клетка има решение и на общото събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците, има и избран изпълнител, а с проекта е кандидатствано пред РИОСВ за отпускане на средства, които вече са постъпили по сметката на общината.

Другото предложение за промяна на списъка е той да бъде допълнен още със сумата от 14 855 лева. Средствата са за изграждане на парна инсталация във физкултурния салон на ПГМСС. Искане за това е постъпило от директора на гимназията Татяна Динчева, а сумата ще бъде осигурена от бюджета на училището. Закупуването на имот с площ от 414 кв.м в разложкото село Баня също е част от предложените промени. Имотът се намира в близост до един от хотелите и е необходим за изграждане на прилежаща инфраструктура и осигуряване на достъп до други имоти в района. Определената цена е в размер на 30 лв. за кв.м, или общо 12 420 лева за целия имот. Последното предложение за промяна на списъка е по искане от кмета на село Горно Драглище Георги Пандев и е за закупуване на самоходно шаси за нуждите на кметството. Стойността на разхода е в размер на 2500 лева. Последните две суми ще бъдат осигурени от бюджета на община Разлог.

Всички предложения за промяна бяха приети от членовете на комисията по местно самоуправление. Предстои предложените промени да бъдат гласувани и от Общинския съвет, който ще проведе редовното си заседание идната седмица./струма/

Добавени коментари

Николай Колчев публикува:
13 Май 2021 | 11:06
Честит Рамазан Байрам на всички празнуващи! Молим се на Аллах да приеме добрите ни дела от изминалия месец, месецът на благодатта и опрощението, и се молим да опрости допуснатите от нас грешки. Амин!

Добавете Вашия коментар

TOP