Кантарджиев алармира: Шест пъти повече болни от грип, отколкото от коронавирус

24 Януари 2024 | 15:49
0 коментара
Общество
България
Кантарджиев алармира: Шест пъти повече болни от грип, отколкото от коронавирус

„Шест пъти по-голяма е заболеваемостта от сезонния грип в сравнение с коронавируса. В София болните са 83 на 10 000, а средно за страната са 159 на 10 000. Тоест в София тепърва ще се увеличават случаите“, заяви проф. Тодор Кантарджиев – епидемиолог и съветник по здравните въпроси на Столична община.

„В момента се разпространяват две инфекции – сезонният грип и коронавирусът. Много важен е въпросът какво е съотношението в бройките между двете. От 577 проби горе-долу на един болен от коронавирус имаме шест болни от грип“, обясни проф. Кантарджиев.„Около 70 и повече процента е грип А, а грип В е по-малко от 5%.

Това означава, че все още сме далече от края на епидемията, защото започнат ли да се увеличават В-тата при доминиране на А, означава, че идва краят“, поясни епидемиологът в ефира на Би Ти Ви.

По думите му има две лекарства, които лекуват грипа и те се изписват с рецепта. Може и да се предприеме профилактика с едното от тях. Грип В обаче по-трудно се поддава на двете лекарствени средства.„Грипът засяга само лигавицата на белия дроб.

За два часа вдигаш температура, суха и болезнена кашлица, страх от светлината, болки по ставите и мускулите“, припомни симптомите проф. Тодор Кантарджиев.Той обърна внимание на скарлатината.„Имаме повече случаи, отколкото миналата година по това време.

Това се дължи на неправилна употреба на антибиотици. Скарлатината трябва да се лекува с най-евтините антибиотици, а това българският лекар, и особена майката, не го иска“, обясни проф. Кантарджиев./lupa.bg

Добавете Вашия коментар

TOP