Каква вода е по-полезно да пиете на гладно: топла или студена?

24 Октомври 2023 | 11:31
0 коментара
Любопитно
България
Каква вода е по-полезно да пиете на гладно: топла или студена?

Човек се състои от 70% вода, така че, за да функционира правилно тялото, трябва да пиете достатъчно течности. Освен това важна е и температурата на водата, която пием.

Кога е най-доброто време за пиене на вода?

Когато се събудите, е важно да изпиете чаша вода на празен стомах. Това ще ви позволи да се събудите по-бързо, тъй като по време на сън в мозъка настъпва процес на дехидратация (намаляване на количеството течност). Чистата вода ще помогне бързо да възстановите пълната си мозъчна функция. По-добре е да закусите 30 минути след това.

Добре е да не пиете вода през нощта. Има редица причини за това: лимфният дренаж се подобрява по време на сън, което означава, че няма как да избегнете отоците.  Освен това нощта е единственото време, когато бъбреците могат да си починат.

Каква вода трябва да пиете на гладно: топла или студена?

Температурата на водата е важно условие за здравето. Този фактор не може да бъде пренебрегнат, особено когато се консумира на празен стомах.

За хората е полезно да пият вода със стайна температура или малко по-висока. Студената вода, попадайки в стомаха, го спазмира и възпрепятства храносмилането. Горещата напитка, от друга страна, уврежда хранопровода и може дори да не го усетите, тъй като там няма рецептори за болка.

Как влияе водата на тялото?

Един възрастен човек се състои от 70% вода. Благодарение на водата в клетките навлизат хранителни вещества и кислород. Поддържането на хидратация намалява риска от много заболявания, включително кръвни съсиреци.

Водата има животворна сила за всеки жив организъм. Благодарение на течната си консистенция има способността да подхранва тялото с разтворени витамини и минерали. Това също така помага на човек лесно да се адаптира към променящите се външни условия, например системата за изпотяване позволява на тялото да се охлади дори в жегата.

Водата участва и в много процеси:

• нормализиране на храносмилането;

• премахване на вредните токсини, отпадъци и излишните соли;

• нормализиране на чревната функция;

• прочистване и овлажняване на кожата;

• преработка на складирани мазнини;

• поддържане на мускулния тонус.

Без качествена вода кръвта на човек става вискозна и сърцето се нуждае от повече време и усилия, за да я прокара през съдовете. Докато водата тече през тялото, тя взема със себе си всички отпадъчни продукти и ги премахва по естествен път. В допълнение, това е основната естествена смазка за ставите, която позволява на човек да бъде гъвкав и да не изпитва болка при движение.

Добавете Вашия коментар

TOP