Как да преборим пролетната умора

12 Април 2021 | 17:47
0 коментара
Любопитно

Храните с витамин D и цинк помагат срещу пролетната умора и устойчивостта на организма срещу COVID-19. Това каза в предаването на Георги Любенов специалистката по хранене и диети проф. Стефка Петрова.

 

„Има храни с определено въздействие на имунната система. Полезно е да се взимат и добавки, но само при установени дефицити“, подчерта проф. Петрова.

 

Специалистката коментира и новото скандално изследване на Европейския съюз, което показва, че има разлика в качеството на храните между Западната и Източната част на континента.

Според него дори кафето, което пият българите, е некачествено, защото прави прекалено много пяна. В чипса има три пъти повече сол, отколкото в Западна Европа. Храните масово са бъкани с арабска дъвка, а количеството фруктоза е много по-високо.

„Арабската дъвка е пълнеж в храната – тя не е вредна, но и няма хранителни качества. Изследването показва, че се търсят начини да се пести от различни продукти, но това не води до повишаване на качеството на храната“, каза професорът.

Тя призова да се подобри храната в училищата и в това да бъдат включени и търговските обекти, които са около тях.

Диетоложката призова за консумацията на сезонни плодове като ягоди. Професорът не е съгласна, че вкусът им не е хубав.

„Те са отглеждани в оранжерии – затова вкусът им е по-различен от нормалните. Но трябва да се взимат такива плодове и зеленчуци“, каза проф. Петрова.

Специалистката припомни, че до дефицит на витамини и вещества в организма води и пазенето на диети. Оттам идва и свалянето на имунитета. И призова ако се пази диета, да се увеличи количеството на приемане на зеленчуците.

Проф. Петрова смята, че трябва да се спазва едно балансирано хранене, за да не се получават дефицити в организма. Така се повишава имунитетът.

Диетоложката припомни, че стоенето в къщи води и до затлъстяване. Причината е, че хората са близо до хладилниците си и в стресово състояние често ги отварят.

Добавете Вашия коментар

TOP