Около 400 животни в Шарково не са евтанизирани поради живите вериги и протестите на хората.

Селището представлява потенциален риск. Това каза д-р Георги Чобанов от БАБХ по време на извънреден брифинг във връзка с чумата по дребно преживните животни, предаде репортер на Агенция "Фокус"

По думите на д-р Чобанов там остава да бъдат евтанизирани последните животни. Той допълни, че в Шарково цялото село е обявено за огнище.

"Там няма разграничаване на животните. Те са в постоянен контакт едно с друго. Трябва да бъдат евтанизиани, за да бъде ликвидирано огнището. В този случай то стои отворено", каза д-р Чобанов.

По думите му, това е селище, което представлява потенциален риск за разнасяне на заразата и за размножаване на вируса сред животните.

Изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев уточни, че пробите, взети у нас, доказващи чума по животните, са изпратени във Франция, където е бил доказан същия резултат. 

Илиев отчете като недостатък, че не са информирали достатъчно добре за ситуацията в Странджаско.

На въпрос дали обмисля да подаде оставка, той отговори, че ако му я поискат, ще я подаде.

"За оставката съм абсолютно готов, но съм твърд за това, че ние го правим правилно и професионално. Всички други коментари не мога да приема. Да, сигурно не сме ви информирали добре, сигурно не всички стопани сме информирали, това е", заяви той.

Стопаните твърдят че животните са здрави и нямат положителни проби в стадата.

Според изискванията обаче всички животни трябва да бъдат унищожени, обясни съветникът на министъра на земеделието д-р Янко Иванов.

"Всички болни, контактни и животни, за които има опасност да са били в досег с вируса, подлежат на унищожаване, защото те в един или друг момент могат да заразят други животни, така ще се проточи", заяви той пред БНР.

Не е ясно кога ситуацията ще се успокои.

Досега бяха евтаназирани близо 4 хиляди овце и кози.

След Воден, Крайново и Странджа, ямболското Шарково е четвъртото село, в което се провежда евтаназия заради положителни проби на заболяването чума, потвърдени във френска референтна лаборатория.

Това е  баба Дора. Нейната история трогна хиляди хора в социалните мрежи
Това е баба Дора. Нейната история трогна хиляди хора в социалните мрежиИзточник: Facebook/Daniel Stefanov - ‎ФотоСвят

Министърът на земеделието Румен Порожанов обеща от понеделник да се изплащат компенсации в размер на повече от 200 лв. на животно. Министърът се ангажира, че ако има стопани, които не искат да получат средства като компенсация за евтаназираните животни, ще им бъдат осигурени идентични животни, които да отглеждат след като бъдат изпълнени мерките за биосигурност в засегнатите общини.

Животновъдите обаче са притеснени, че поминъкът им е обречен, тъй като са в рисков район. 

 

Порожанов обясни, че евтанизирането се извършва в изпълнение на европейските и световни ветеринарни мерки, които България се е задължила да спазва.

Според него, ако не се предприемат бързи мерки, има опасност заболяването да се разпространи в други общини и области и на България да бъдат наложени ограничения за износ на продукти от овце и кози – мляко, сирене, месо. 

Представители на ВМРО ще посетят Болярово и с. Шарково,

съобщиха от пресцентъра на партията.

Решението им е било продиктувано от напрежението, което ескалира в региона след открити гнезда на африканска чума по дребния преживен добитък.

"По правилата на Общността единственото решение в такива ситуации е хуманно умъртвяване на животните с цел превенция от разпространение на епидемията. Това извади животновъдите на улицата и създаде сериозно напрежение, което ескалира с всеки ден. Ето защо Ангел Джамбазки и депутатът от ПГ "Обединени патриоти" от квотата на ВМРО Александър Сиди решиха да ги посетят, за да видят на място с какво може да се помогне на пострадалите хора", посочват от ВМРО.