Жители на село Полена на протест срещу цех за пелети: До среднощ бълва прах, от шума не можем да спим, трупат дървен материал пред къщите ни...

25 Октомври 2016 | 22:12
0 коментара
Общество
Жители на село Полена на протест срещу цех за пелети: До среднощ бълва прах, от шума не можем да спим, трупат дървен материал пред къщите ни...

Жители на с. Полена, община Симитли, излязоха на протест срещу цех за производство на екопелети, те твърдят, че цехът нарушава дадените му предписания по констативен протокол, съставен от РИОСВ - Благоевград.

По сигнал на жителите на с. Полена е била направена проверка на място от Гергана Рабанова, служител към РИОСВ - Благоевград, която е съставила констативен протокол, в който е посочила нарушенията и е дала необходимите предписания, за да бъде подобрен производственият процес и да не се пречи на жителите на селото чрез силния шум и замърсяването от натрупването на прахови частици и отпадъчните материали от производството на пелетите.

Собствениците на цеха Красимир Балабанов и Красимир Гаврилов нарушават дадените им предписания от РИОСВ - Благоевград, с това твърдение жители на с. Полена се събраха вчера на протест пред цеха и потърсиха репортер на вестник „Струма“, за да изразят недоволството си от работата на цеха. Живущите в близост до цеха многократно са правили опити да се свържат с Красимир Балабанов и Красимир Гаврилов, за да бъде отстранен проблемът с шума и замърсяването, но собствениците избягват срещи с жителите на селото. Живущата в непосредственост до цеха Соня Димитрова многократно е подавала сигнали на телефон 112 във връзка с нарушаване на работното време на цеха, което трябва да бъде до 22.00 часа, но производственият процес продължава понякога и след полунощ. Излезлите на протест жители заявяват, че освен че нарушава работното време, цехът изхвърля и много прахови частици, които полепват по просторите им и овощните насаждения.

Методи Добрински, живущ срещу цеха, заяви, че дървеният материал за производството на пелетите се разтоварва и съхранява на улицата непосредствено пред дома му и пречи на придвижването му, тъй като той е с проблеми поради множеството претърпени операции.

Протестиращите настояват да бъде променен и ранният час, в който цехът започва да работи сутрин /6.00 часа/. От комините на цеха излиза много прах и мирис на дървен материал /чам/, който затруднява дишането на хората. По време на производството на пелетите се отделя и смола, която полепва по прозорците на намиращите се в близост до цеха къщи.

Зоната, в която е построен цехът, е била жилищна, но общината е разрешила да се използва като промишлена. Методи Добрински потвърди, че неговата къща е построена през 1986 г., а цехът е построен през 1990 г., но е бил с друга производствена дейност - за безалкохолни напитки, и производството не е пречело. Но сегашните собственици са променили дейността на цеха и произвеждат пелети.

Соня Димитрова изрази своето недоволство от факта, че заради складирания на улицата пред къщите дървен материал се възпрепятства придвижването й със собствената й кола и нееднократно я е одрасквала поради невъзможността да премине покрай дървения материал, тъй като той заема по-голямата част от улицата. Освен това влизащите в цеха тирове пречат на живеещите в района да се придвижват с личните си автомобили.

Грубо нарушение във връзка с предписанията от констативния протокол на РИОСВ - Благоевград е фактът, че цехът работи при отворени прозорци и врати. Така и шумът, и излизащият прах се увеличават.

Жителите на с. Полена се възмущават и от факта, че проверката, направена от РИОСВ - Благоевград, е извършена при неработещ режим на цеха - тогава, когато не могат да бъдат правилно и коректно направени съответните замервания за шум, замърсяване и отделяне на прахови частици и тяхното натрупване върху околната среда и намиращите се наблизо къщи.

Протестиращите питат откъде изтича информация преди извършването на проверките от РИОСВ - Благоевград.

източник:Струма

Добавете Вашия коментар

TOP