Иван Василев, председател на ЛРС „Сокол-1911“: Ловният сезон за едър дивеч приключи много успешно за дружеството

20 Януари 2017 | 22:01
0 коментара
Общество
Иван Василев, председател на ЛРС  Сокол-1911 : Ловният сезон за едър дивеч приключи много успешно за дружеството

Иван Василев, председател на Ловно-рибарско сдружение „Сокол-1911“, в интервю за Радио „Фокус“ Пирин

Фокус: Г-н Василев, как завърши ловният сезон за едър дивеч, който приключи преди няколко дни?

Иван Василев: Бих казал, че този ловен сезон приключи много успешно тази година. Равносметката от отчетите, които са предоставени от дружинките в Сдружението, показва, че са отстреляни при план 510 диви свине – приблизително 500. Почти всички дружинки отстреляха диви свине. Е, има някои, които са преизпълнили своя план, но това на ловен език е „слука“ – който има по-добра слука е изпълнил своя план. Но като цяло трябва да се отбележи, че ловният сезон беше много успешен и особено радостен е фактът, че освен отстреляния дивеч няма негативни случаи и инциденти с ловното оръжие, както и с транспортни средства.

Фокус: На 6 януари беше въведена забраната за лов и разселване на пернат дивеч, заради инфлуенцата по птиците. Как приеха ловците тази забрана?

Иван Василев: Заповедта беше атакувана от голяма част от ловните сдружения в страната, както и от националното сдружение, и само след 2 дни тя беше отменена, защото не може с лека ръка да се забрани нещо, което никъде в Европейския съюз не е забранено, включително и в тези страни, където имаше регистрирана инфлуенца по птиците. Според мен тази заповед беше много прибързана и необоснована, защото информация за тази зараза няма кой да даде освен ловците, които излизат на лов за водоплаващ и пернат дивеч, и виждат умрели птици и т.н. В последствие това беше отчетено от отделните органи и организации и тази забрана беше отменена.

Фокус: Всъщност Вие в дружеството също отглеждате фазани, яребици и друг пернат дивеч. Те защитени ли са по някакъв начин от евентуално заразяване с инфлуенцата по птиците?

Иван Василев: Ние имаме дивечовъдно стопанство, което отговаря на изискванията на ветеринарните органи и т.н. То е регистрирано по установения ред и в него отглеждаме пернат дивеч – фазани, яребици и т.н. Той е в затворени помещения. Изцяло стопанството е оградено и затворено с мрежи отвсякъде. Фуражът е на такива места, където няма достъп на външни птици и т.н. В това отношение нямаме проблеми и няма и да има, тъй като всички превантивни мерки са взети, така че тази зараза да не стигне и до нашето стопанство.

Фокус: Сега след като вече свърши ловният сезон за едър дивеч, какво правите? Какво се случва сега с оглед на ниските температури и натрупалият се сняг?

Иван Василев: Освен желанието да се ловува, ловците имат и много важни задължения. Едно от тях е грижата за дивеча – за оцеляването му през тежките зимни месеци и през размножителния период. В тази връзка са разработени програми и са приети финансови планове във всяка дружина. Предоставя се концентриран фураж, основно царевица и пшеница, които ще изнасят ловните стопанства. Бих казал седмично и целогодишно ще подхранваме дивеча. Сега през тези студени зимни месеци се засилва подхранването и всяка група използва всевъзможни превозни средства – моторни шейни и т.н., за да се знае, че фуражът е на достъпни места за дивеча. В това отношение можем да се похвалим, че почти всички ловни дружинки и ловни групи участват в подхранването. Осигурен е достатъчно фураж за целта, така че сме сигурни, че според грижите, които се полагат, ще има и резултат през размножителния период.

Фокус: Кога ще бъде открит ловният сезон за едър дивеч?

Иван Василев: По закон откриването става през втората седмица на месец август. Отправял апел към всички дружинки, техните ръководства и всички членове ловци активно да се включат да участват в подхранването и грижата за дивеча.

Фокус: През 2016 година членовете на Ловно-рибарско сдружение „Сокол-1911“ увеличиха ли се или намаляха?

Иван Василев: Точна цифра не мога да кажа, тъй като още не е приключило подновяването на членствата. То е до края на януари. Не бих казал, че членовете са се увеличили, но до края на месеца имаме разрешен курс за прием на нови ловци, така че който има желание до края на месец януари може да подаде по съответния ред заявление.

Добавете Вашия коментар

TOP