Християни и мюсюлмани събират пари за ремонт на изгоряла църква в хаджидимовското село Ново Лески

05 Август 2016 | 07:18
0 коментара
Общество
Християни и мюсюлмани събират пари за ремонт на изгоряла църква в хаджидимовското село Ново Лески

И християни, и мюсюлмани от селищата в Неврокопския край са готови да помогнат за ремонта на православния храм в хаджидимовското село Ново Лески, съобщава KMETA.bg. Това разкриха жителите на населеното място, които подеха кампания за набиране на средства за възстановяването на храма „Свети Димитър”. Те самите също заделят средства, но няма как да осигурят сувата, неоходима за ремонтните дейности.

Голям пожар лумна заради късо съединение в светата обител на 25 май тази година през нощта.  Огънят нанесе сериозни щети, помещението за продажба на свещи е изпепелено. Съсипани са стари и ценни икони, иконостасът и стенописите също са повредени, налага се спешната им реставрация. „Тази църква я вдигнахме с ръцете си през 1994 година, тъй като нямахме храм в селото си. Хвърлихме много доброволен труд, заделихме и пари за градежа. На всички ни е много болно случилото се, защото сме я съградили камък по камък. Известно време няма да може да се водят служби, всичко е черно и одимено”, споделиха жители на селището.

В момента спешно се боядисва храмът, за да може да отвори врати за миряни. Кметът на Ново Лески Георги Ванкалов разкри, че и партии искат да дарят средства, но е необходимо да се изготви количествено-стойностна сметка. Местните хора се надяват на дарители, за да могат по-бързо да възстановят храма и в него да могат да се водят църковни служби. Отец Георги Кумбаров е направил оглед с експерти. Ще са необходими най-малко 50 000 лева за ремонтните дейности и за реставрацията на иконите, иконостаса и стенописите. Дори партии са

Голяма част от дървената дограма е съсипана, ще трябва да се подменят гредите, да се измажат и боядисат стените. Община Хаджидимово пое разходите за материалите за боядисването и за труда на майсторите. „Най-лошото е, че са увредени старите и ценни икони от църквата „Свети Георги”, която е в старото ни село. Преместихме ги тук, за да ги опазим от крадци. Олиото в кандилата обаче се нагряло от високата температура и плиснало по тези икони, които са напукани, издути. Ще трябва да се реставрират. Дано се намерят добри хора, които да ни помогнат, сами няма как да намерим толкова пари”, твърдят местни жители. На първо време ще се обособят 1-2 стаи, за да може да се водят църковни служби и да има къде миряните да палят свещи. И да се молят за успех на кампанията за набиране на финансови средства. За да могат да възстановят църквата за нейния храмов празник на 26 октомври.

Банкова сметка:

Основание за плащане: Дарение за възстановяване на щетите от пожара.

Банка ДСК: BG83STA93000014806034

BG: STABGSF (Храм „Свети Димитър” – с. Ново Лески)

Добавете Вашия коментар

TOP