Хотелиери в с. Баня протестират срещу плащането на такса „канал“ за минералната вода

09 Февруари 2018 | 20:16
2 коментара
Общество

Допълнителна такса „канал“ в размер на 0.13 лв./куб.м се начислява от ВиК – Благоевград на водоползвателите на минерална вода в разложкото село Баня от около четири месеца. Това допълнително утежнява разходите на хотелиерите в селото. По този повод те подготвят писмо до Комисията за енергийно и водно регулиране, с копие до ВиК “ Благоевград, с искане да им бъде даден отговор на въпроса какво е правното основание за начисляване на такса „канал“- минерална вода.
„КЕВР е органът, който преценява, решава, гласува, оценява необходимостта от повишаване на цени или вкарване на нови такси. Поне аз не знам и не съм открила досега в техните наредби основание за събиране на тези такси от ВиК оператора. Таксата, която ни се налага, ни е доста сериозна тежест. При положение че ВиК не е направило допълнителен разход, не виждаме на какво основание ни събират допълнителни такси за канал“, каза Цвета Нинова, собственик на тризвезден хотел в Баня
„Нашият процес е непрекъснат и водата непрекъснато тече. За нашия обект месечната сметка към ВиК е в размер около 250-300 лева, което е огромна сума. Реално ние нямаме договор с тях. Когато стартирахме процедура за разрешително за водоползване, ние сме получили становище от ВиК, но не сме подписвали с дружеството никакъв договор. Таксата се начислява на база изразходвано месечно количество минерална вода. Това според мен е неправилно, при положение че изтичащата вода е напълно чиста топла вода, която дори почиства канала. Сега ни се налага освен годишната такса в общината, да плащаме допълнително почти още толкова на ВиК. Искането ни е да ни се даде отговор въз основа на какъв закон или наредба ни се начислява тази такса“, каза Николай Юрганчев, собственик на тризвезден хотел в селото.
Справка на сайта на община Разлог показва, че издадените разрешителни за водоползване на минералната вода от находището на Баня са общо 59. От тях 46 са издадени от община Разлог и 14 от МОСВ. Общото количество на разрешения годишен обем възлиза 1 080 807,71 куб. метра. Ако ползвателите изразходват цялото им разрешено количество и ако ВиК начислява такса „канал“ на всички, то хотелиерите в Баня ще платят общо 140 505 лева за годината. Тази сума може да бъде по- висока в случай, че се изразходва повече от разрешеното количество, или по-ниска – в обратния случай.
Ето как ръководството на ВиК ЕООД – Благоевград коментира казуса: „В с. Баня от имотите на потребители, ползващи минерална вода, се заустват допълнителни отпадъчни води в канализационната система, експлоатирана от дружеството. В чл. 36 от Наредба № 4 за реда и условията за присъединяване на потребителите и ползване на ВиК системите е посочен начинът, по който се определя количеството отведени отпадъчни води от имотите на потребителите – същото се приема равно на количеството изразходвана от потребителя питейна вода, като към това количество се прибавя и количеството изразходвана вода от други водоизточници. При наличие на средство за измерване на отпадъчните води изразходваното количество се отчита по показанията на измервателния уред. В случая не се касае за допълнителна такса, а за начисляване на допълнителни количества за предоставяне на услугата „отвеждане на отпадъчни води“.
Цената на предоставяната услуга „отвеждане на отпадъчни води“ е определена на основание Решение № Ц – 32/19.08.2013 г. на Комисия за енергийно и водно регулиране.
Неоснователно е твърдението, че на дружеството не се налага да извършва допълнителни разходи по поддръжка на канализационната мрежа на с. Баня поради заустване на допълнителни минерални води. Освен че натоварва канализационната система, съставът на минералната вода е агресивен към бетоновите канализационни тръби и води до тяхното разрушаване. За отпадъчните водни количества, зауствани във водоприемниците чрез канализационна система, дружеството в качеството на ВиК оператор заплаща такса „заустване“ на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“.
Задължителното условие за заустване на минерални води в канализационната система не е по предписание на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград, а е посочено от община Разлог, на която е предоставено управлението и ползването на минерална вода в съответствие със Закона за водите. В тази връзка дружеството се ангажира да информира контролните институции за необходимостта от извършване на проверки, с цел недопускане на нерегламентирано заустване“, категорични са от ВиК – Благоевград.
ЯНА ЙОРДАНОВА в.Струма

Добавени коментари

запознат публикува:
10 Февруари 2018 | 12:18
Тези така наречени хотелиери ги питам къде отива тази минерална вода след като я използват?????? И защо те нямя да плащат такса канал???? Другари комунисти-хотелиери комунизмът свърши.Неможе цял живот лапане,не ви ли стига че плащате минералната вода за 60ст.кубика топла на 65градуса а ми и не ви се свиди 13ст.за канал да дадете. За справка кубик вода в Шумен студена и мръсна е 2.80 лв.
запознат публикува:
10 Февруари 2018 | 12:13
Тези така наречени хотелиери ги питам къде отива тази минерална вода след като я използват?????? И защо те нямя да плащат такса канал???? Другари комунисти-хотелиери комунизмът свърши.Неможе цял живот лапане,не ви ли стига че плащате минералната вода за 60ст.кубика топла на 65градуса а ми и не ви се свиди 13ст.за канал да дадете. За справка кубик вода в Шумен студена и мръсна е 2.80 лв.

Добавете Вашия коментар

TOP