Хелзинкският комитет съди България за смъртта на момиченце от дома в санданското село Петрово, умряло от недохранване

07 Април 2016 | 08:17
0 коментара
Общество
Хелзинкският комитет съди България за смъртта на момиченце от дома в санданското село Петрово, умряло от недохранване

Българският хелзинкски комитет (БХК) заведе в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) поредно дело за дете, загинало от глад - този път момиченцето е от дома в с. Петрово, община Сандански.

Когато умира през 2005 г. на 11 г., Ралица тежи едва 8 кг. Официалната причина за смъртта е „сърдечносъдова недостатъчност“. Два дни преди смъртта детето е със забавени и приглушени сърдечни тонове и постепенно изпада в „терминално състояние“, но нито персоналът на дома, нито личният му лекар го отвеждат в болница. Не назначават и лечение.

През 2015 г., след пореден сигнал на БХК, 10 години след смъртта й и 5 години след започване на досъдебното производство Апелативна прокуратура - София се произнася, че „има доказателства, че личният лекар е съпричастен към смъртта на Ралица, изпълнявайки немарливо задълженията си като лекар“, но давността за преследването му вече е изтекла. БХК ще защитава Ралица в съда в Страсбург от свое име, като твърди, че са нарушени правата й на живот.

Ралица е родена на 23.04.1993 г. с физически увреждания. На шестмесечна възраст й е поставена диагноза „дълбока умствена изостаналост“. През 1996 г., когато е на 3 г., е настанена в Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в с. Петрово, Благоевградска област, където прекарва остатъка от живота си.

В дома Ралица е лишена от необходимата й рехабилитация. В съдебномедицинска експертиза във връзка със смъртта й вещите лица установяват, че „детето следвало да бъде обгрижвано непрекъснато от реаниматор и педиатър“. Такава грижа никога не й е предоставена. Прокуратурата образува досъдебно производство за смъртта й чак през 2010 г. - 5 години след настъпването й, само благодарение на продължителното застъпничество на БХК за институционализираните деца.

По искане на Хелзинкския комитет през 2008 г. Върховната касационна прокуратура назначава проверки във всички домове в страната. Установени са тежки дефицити в грижата за деца и младежи в проверените институции, редица телесни повреди и 75 смъртни случая за 8 години. Никоя прокуратура обаче не образува досъдебно производство във връзка с тези данни. Затова през 2009 г. Хелзинкският комитет завежда дело от свое име срещу прокуратурата по Закона за защита от дискриминация. То е прекратено, след като тогавашният главен прокурор Борис Велчев се съгласява прокуратурата да извърши нови проверки във всички домове. Образувани са 240 досъдебни производства, към момента почти всички са прекратени. Не е внесено нито едно обвинение в съда. През 2013 г. настоящият главен прокурор Сотир Цацаров прекратява достъпа на БХК до образуваните производства.

Разследването на смъртта на Ралица също завършва без обвинителен акт. Според Окръжна прокуратура - Благоевград Ралица била просто с „по-ниска преживяемост“.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP