Граничните проверки: Ще ни взимат ли книжката за неплатени глоби?

28 Февруари 2021 | 17:03
1 коментара
Криминално

Омбудсманът Диана Ковачева се обяви против граничните полицаи да проверяват за неплатени глоби и да ги връчват на шофьорите на ГКПП-тата.

Тя е изпратила становище до вътрешния министър Христо Терзийски по повод пуснатите за обществено обсъждане изменения в правилника за дейността на МВР, с които това се възлага на Гранична полиция.

Промените в правилника бяха публикувани на 12 февруари, обсъждането е до 14 март, после правилникът ще бъде предложен на МС.

Припомняме ви, че в края на 2020 г. Върховният административен съд излезе с решение, че граничарите нямат право да извършват справки за невръчени фишове за скорост и неплатени в срок глоби.

Оттогава проверките се правят от пътни полицаи, които преди решението се занимаваха само с хората, при които са установени невръчени актове.

В писмото си Ковачева посочва, че с практиката се нарушава правото на свободно движение на хората, тъй като при просрочени глоби книжката се взема до тяхното погасяване.

От МВР обаче твърдят, че човек може да излезе в чужбина, но не като шофьор. Освен това на всички пунктове, на които се правят проверки, има възможност за заплащане на глобите.

"Ще се постигне засилване на контрола на движението по пътищата, както и повишаване на събираемостта", посочва в мотивите си Терзийски.

Именно той, докато бе директор на ГД "Национална полиция", въведе проверките по границите.

Омбудсманът напомня, че вече е атакувала пред Конституционния съд вземането на книжката до плащането на глобите, както и спирането от движение на колата на шофьор с непогасени задължения. Делото е висящо.

Още не е ясно дали, след като граничарите установят неплатени глоби, могат да вземат книжката на шофьора и да спрат колата му от движение, пише още Ковачева.

Добавени коментари

SS публикува:
28 Февруари 2021 | 17:45
ЕБАТИ ПРОСТОТИЯТА! КАК МОЖЕ ДА ВЗЕМАТ КНИЖКИТЕ, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ НЕ СА ТИ ВРЪЧИЛИ ГЛОБАТА.

Добавете Вашия коментар

TOP