Големите вериги бензиностанции увеличиха горивата в Благоевград

28 Февруари 2019 | 14:51
0 коментара
Бизнес

След поредица протести, довели до резкия спад на цените на горивата, в края на миналата година цените отново тръгнаха нагоре. От няколко дни бензин А 95 струва 2,09 лева за литър, а дизелът – 2,29 лева. На тези цени се търгуват най- търсените горива на бензиностанциите на ОМV, „Лукойл“, „Петрол“ в Благоевград. 

„Цените започнаха да се покачват лекичко, за да няма време да се усетим, бензинът поскъпна с 10 стотинки. Какво да се прави? Не мога да спра да карам колата си, тъй като ми е необходимо да се придвижвам до работното си място. Месечно плащам около 300 лв. за бензин“, казва младата благоевградчанка Милена Манова, докато зарежда гориво на бензиностанцията на ОМV.

За 25 лв. слага бензин студентът по право в Югозападния университет Георги Найденов. „С  9 стотинки е скочил бензинът. След първите протести, на които и аз ходих, цените на горивата паднаха, а сега неусетно пак са се покачили.

Пак ще отида на протест, ако се организира”, зарича се младежът, който бърза да отиде на лекции.

„Изобщо не ми е направило впечатление, че цените са се покачили. Не съм обърнал внимание, главата не съм си вдигнал от работа“, казва шофьор, който пристига със служебен автомобил на бензиностанцията. Млад благоевградчанин пък с усмивка казва, че него цените не го бъркат, и подкарва лъскаво ауди. 

„По 15 лв. харча на седмично за бензин за личната си кола. Повече карам служебната“, добавя по-възрастен шофьор, за когото работното време в 18 часа все още не е свършило. Признава, че положението е нетърпимо, но повдига рамене безпомощно и добавя: „Затова младите напускат държавата”.  

„Аз карам на газ и затова цените на бензина много не ме притесняват, въпреки че и тя е 99 стотинки. Цената на бензина е скочила с няколко стотинки. Но на дизела увеличението е сериозно – с 20 стотинки,  цената за литър гони 2,30 лв.  Просто не знам как ще издържат шофьорите, които са на дизел”, казва Максим Маноилов, който работи в строителството.

На газ кара колата си и Димчо Демирев, който има собствен частен бизнес в търговията. „Няма как, непрекъснато съм на колела. Уж обещаваха, че няма да има завишаване на цените, но ето че пак са плъзнали нагоре.  Не знам каква е причината, нe вярвам на никого и на никакви обяснения”, признава с горчивина търговецът.   

„Вдигнахме цените от снощи. Така ни казаха шефовете“, признава служител на бензиностанцията на бизнесмена Йордан Портокалски в кв. „Грамада“.

 „На 12 февруари съм заредил служебния автомобил с дизел на цена за литър от 2, 21 лв., за няколко дни тихомълком се е покачила на 2, 29 лв.”, показва касовия си бон шофьор на частна фирма.

 На 2,06 лв. вчера се предлагаше литър бензин на бензиностанцията на „Газпром“, т.е. с 3 стотинки по-евтино от тези на „Лукойл“, „Петрол“ и ОМV.

Най-ниски са цените на бензиностанциите на депутата и лидер на „Воля“ Веселин Марешки, но такива в Благоевград няма. Той обаче обявява ценоразписа на софийската си бензиностанция, който е залепил на витрина на аптеката си.  Вчера литър бензин А-95  се продаваше за 1,86 лв., а дизел за 2, 04 лв. 

На бензиностанция „Круиз“ бензинът вчера се търгуваше за 1, 98 лв., а дизелът за 2, 23 лв. В Благоевград бензиностанция на тази верига е построена в съседство до Гимназията по текстил от близо едва година, но по неясни причини все още не работи.  

“След протестите, при които се затваряха международни пътища, управляващите се стреснаха и сигурно под външен натиск цените на горивата бяха намалени. Този път обаче го правят по-интелигентно. Увеличават ги постепенно. За две седмици цената на дизела е скочила с 18 стотинки, а на бензина между 7 и 9 стотинки на литър. Най-масовият бензин А-95 се търгува за 2,09 лева за литър, а дизелът – 2,29 лв. за литър. Това са средните цени на големите бензиностанции, които са абсолютно еднакви. В момента цената на горивото трябва да бъде 1,70 лв. при тези цени, които са в световен мащаб”, казва един от организаторите на протестите в Благоевград Николай Кутанов, който кара колата си на дизел.

„Отново се опитват да ни заблуждават, държавата бездейства. На политиците не им пука, че българинът обеднява, че повечето от хората са на ръба. Прочетох в социалните мрежи, че една майка няма пари за отопление и завива децата си с вестници. Няма да търпим, щом трябва, ще има перманентни протести”, добавя 28-годишният Николай Кутанов.

Поредният протест в Благоевград ще се проведе на 3-и март, на националния празник, под наслов „Не на убийството на България“, който ще протече като автошествие с начална и крайна точка Югозападният университет./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP