Ген. Боцев: Част от задачите изпълняваме със затруднения, но все пак намираме баланс

04 Май 2018 | 08:13
0 коментара
Общество

Към момента около 5700 са незаетите места във Въоръжените сили, като процентът средно е около 20 – 23%. Нуждата от модернизация е голяма, защото вече много закъсняваме. Това каза в интервю за БГНЕС началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев.

БГНЕС: В какво състояние посрещат Въоръжените сили празника си – 6 май?

Ген. Боцев: При отговора на този въпрос следва да се отчита динамичната и влошаващата се стратегическа среда за сигурност. През последната година наблюдаваме запазване на традиционните заплахи и даже тяхното увеличаване. Те стават все по-комплексни, трудни за прогнозиране, анализ, оценка, превенция и противодействие. Българската армия продължава да изпълнява конституционните си задължения по всяка една от мисиите, както и по допълнителните задачи. Част от задачите изпълняваме със затруднения, но все пак намираме баланс и функционалните задължения, които са й възложени по Конституция, армията изпълнява успешно.

БГНЕС: На какво се дължи това част от задачите да ги изпълнявате със затруднения?

Ген. Боцев: На системното недофинансиране, на остарялото въоръжение и техника, което естествено, че с годините намалява способностите. Това налага пък да се влагат още повече упоритост и труд от личния състав, за да бъдат успешно изпълнени задачите. От друга страна, финансовите средства за персонал не позволяват да бъдат своевременно и напълно попълнени вакантните длъжности – очакванията ни са свързани с осигуряване на поетапно финансиране през следващите три-четири години, което ще позволи провеждането на конкурси за постъпване в армията. Не на последно място е забавянето на проектите за модернизация, което лишава въоръжените сили от съвременни способности и осигуряване на съвместимост със съюзниците.

БГНЕС: Незаетите бройки в личния състав все още ли са 5600?

Ген. Боцев: Към момента около 5700 са незаетите места във Въоръжените сили, като процентът средно е около 20 – 23%. Най-големите затруднения са при войнишкия и офицерския състав. Точната цифра не може да се каже в момента, тъй като преди Нова година е обявен конкурс за 600 военнослужещи, към месец юни той завършва и ще имаме информация колко места са заети. В момента сме обявили конкурс за около 500 военнослужещи, събират се документите. След като през юни и септември анализираме какво е попълнението в тези 1300 бройки, които са отпуснати и имаме финансови средства за тяхното назначаване, ще обявим още един конкурс с остатъка от незаетите длъжности. От отпуснатите 113 млн. лв., с които е увеличен бюджетът за отбрана през 2018 г. в сравнение с този за 2017 г., около 100 млн. са за Въоръжените сили. От тях със 70 млн. лв. увеличихме доходите на военнослужещите и 30 млн. лв. отделихме за набиране на нови до 1300 човека. С промените в ЗОВС се даде възможността тези, които са напуснали през последните 10 години армията, да бъдат възстановени на служба, ако отговарят на изискванията. Този процес тече. В последните 3-4 години се увеличи приемът на курсанти във висшите военни училища. През 2018 г. постъпиха 180 курсанта, сега 2017 г. произведохме в лейтенанти около 70. През 2018 г. ще завършат около 110 човека, а през 2019 г. – около 140. Проблемът е при офицерския корпус, защото един офицер, за да достигне нужното ниво на подготовка, необходим е доста дълъг период от време. Въвели сме и следната мярка - сержанти и войници, които са завършили ВУЗ и са на служба в армията, да могат да кандидатстват за задочно обучение във висшите военни училища по бакалавърска степен „Военно дело” и след едногодишен курс, да придобиват звание лейтенант. Около 20% е некомплектът при офицерския състав, който не е никак незначителен.

БГНЕС: Има ли кандидати за конкурсите?

Ген. Боцев: В районите, където има по-голям икономически растеж на промишлеността, за едно място се явява около един човек, докато в по-крайните – около 2-3 души за едно място. За тази година са определени 1300 човека, надявам да ги подберем. От 2019 г., 2020 г. и нататък допълнително ще бъдат осигурявани всяка година финансови средства за назначаването на по още 800 войници и офицери. Друга причина за настоящото състояние е, че сумите за персонал не бяха осигурявани по щатен състав, а по списъчен. С напускането на определен брой военнослужещи всяка година, не бяха отпускани нужните финансови средства, като по този начин не можехме да извършваме качествено попълнение. Това доведе до този голям ресурс от незаети длъжности.

БГНЕС: Знаят ли се какви са проблемите за отпадане на кандидати?

Ген. Боцев: Първо - малкото желаещи кандидати. Втората причина е здравословното състояние. Преработена бе наредбата, тъй като тя бе от 70-те години на миналия век и изискванията бяха много. Тогава наборът беше около 110 000 човека, а сега е 50-60 000 човека, така че изборът е два пъти по-малък. Много от тях не отговарят по медицински показатели – някъде около 30%. Другият голям процент на отпадналите кандидати е на теста по български език и култура, отново около 30%. От 100 въпроса, те не могат да отговорят правилно на 50.

БГНЕС: Какво е мнението на професионалното ръководство за въвеждане на доброволна военна служба?

Ген. Боцев: В момента има назначена работна група, която да предложи варианти на министъра на отбраната. Но още до конкретен вариант и прието решение не е достигнато, защото ситуацията е сложна, трябва да се има предвид и общественото мнение. Следва внимателно да обмислим какво точно да представлява доброволната военна служба. Военното ръководство приветства всяко решение, което подпомага окомплектоването с личен състав на Въоръжените сили. След като измине определеният от наша страна период и резервистите преминат през подготовка, вероятно мнозина от тях ще пожелаят да влязат в редовете на Българската армия. Това ще спомогне за попълване на недостига от личен състав. Положително е, че участниците в този процес ще получат начална военна подготовка, както и такава по специалност, което ще допринесе за повишаване броя на младите хора в мобилизационния резерв.

БГНЕС: Има ли критичен срок, в който трябва да се случи задължително модернизацията на трите вида въоръжени сили?

Ген. Боцев: Все повече се доближаваме до този критичен срок. Поради това, че нашата техника е от 70-80-те години на миналия век. Крайно време е да започнем да я подменяме с по-нови платформи. Нуждата от модернизация е голяма, защото вече много закъсняваме. Всички държави в НАТО, както и съседните ни страни, модернизират армиите си, поради влошаващата се среда на сигурност. Има няколко проекта в тази насока, които са приоритизирани за изпълнение. Става въпрос за много финансови средства, така че трябва да се подходи внимателно и прозрачно. Да се придобие модерна, нова, но и икономически изгодна за нас техника и въоръжение. Това е целта на проектите, които ние залагаме и преработвахме. В момента проектът на Сухопътни войски за бойната машина и за нов боен самолет на ВВС са на междуведомствено съгласуване. Две седмици е срокът, след това да влязат в Министерския съвет и в Народното събрание. Надявам се, и двата проекта да се случат до края на годината, защото стъпките, които трябва да се извървят по отделните процедури изискват доста време за реализация. Пак повтарям, че нашето желание е да работим прецизно, защото обществото е чувствително в това отношение, особено когато става дума за мащабни публични, финансови ресурси. Проектите трябва да се изпълнят така, че да отговарят на нашите изисквания като военна експертиза. Видяхте какво се случи с проекта на ВМС, поради въведена промяна в Закона за ДДС, той не можа да се реализира. В момента се извършват промени в проекта така, че да отговаря на реалните условия и да се включи в цената. До края на месец юни е срокът да влезе за разглеждане в Министерския съвет.

БГНЕС: Ще обясните ли като началник на отбраната на обществото, защото са важни тези проекти, защо е важно Българската армия да се модернизира и трябва да се дадат толкова много пари?

Ген. Боцев: Сред основните стълбове на държавността са отбраната и сигурността. Осигурим ли отбрана и сигурност на държавата, подсигуряваме основите за развитие на икономика, образование, здравеопазване и всички останали сектори. Тук искам да посоча, че НАТО не е организация, която се наема за охрана. Има правила за всички държави и те трябва да отговарят на определени изисквания, за да членуват в Алианса. Също така те трябва да поемат пропорционално своите отговорности. Като всяка държава сама осигурява своята териториална цялост. Поддържането на боеспособна армия изисква мащабни средства и следване на новите технологии. Ние трябва поетапно да подменяме въоръжението и техниката си, за да бъде адекватно и съвместимо с нашите съюзници и партньори.

БГНЕС: Срещате ли подкрепа в изпълнителната власт? Мислите ли, че има консенсус във властта по въпросите за армията?

Ген. Боцев: Като положителна тенденция от последната година бих посочил, че бе пробуден дебатът за състоянието и перспективите пред сектор „Отбрана“. Поставянето на тази тема сред приоритетните въпроси за политическо и обществено обсъждане, предизвика нужното внимание към проблемите и провокира търсенето на решения. Убеден съм, че обществото също оценява високоотговорната и професионално изпълнена от Въоръжените сили дейност. Виждате, само за година бяха проведени две заседания на Консултативния съвет за национална сигурност по темата за актуалните рискове и заплахи за националната сигурност на страната ни, състоянието на въоръжените сили и необходимите мерки. Те завършиха с обща декларация и позиция на партиите, на изпълнителната и законодателната власт. След срещата на върха в Уелс бе постигнат консенсус от партньорите за увеличаване на разходите за отбрана до 2% от БВП в срок до 2024 г. в държавите-членки на НАТО. В началото на годината у нас беше приет Национален план, като в него планомерно растат средствата. На тази основа планираме и постепенната модернизация на въоръжението и техниката през годините, така че всичко да е финансово обезпечено. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP