Гечев: В три държавни горски предприятия има сигнали за обвързаности

10 Февруари 2023 | 07:57
2 коментара
Общество
Гечев: В три държавни горски предприятия има сигнали за обвързаности

Директори или служители на три държавни горски предприятия са уличени в различни обвързаности. В единия случай счетоводител на предприятието живее на семейни начала с шеф на фирма за дърводобив, във втори - адресът на фирма за дърводобив съвпада с адреса на главния счетоводител на стопанството, а в трети - директорът назначил съпругата си и свои братовчеди в държавната фирма.

 

Това заявява служебният министър на земеделието Явор Гечев в отговор на депутатски въпрос, предаде репортер на БГНЕС.

Първият сигнал е за „Югозападно държавно предприятие” гр. Благоевград, където е установено, че главният счетоводител на стопанството живее на семейни начала с управител на фирма за добив на дървесина. В периода от назначаването на настоящия директор на териториалното поделение – 1 февруари 2019 г., до момента, въпросното дружество не е участвало в търгове, и не е печелило обекти за добив и продажба на дървесина в държавни горски територии. Известно е, че до момента фирмата е извършвала добив на дървесина единствено в обекти, собственост на Община Тетевен. Директорът на стопанството, обаче, категорично заявява, че той не е в роднински връзки по пряка и съребрена линия с никой от служителите си, нито е назначавал лица, които са в роднински връзки с други служители в стопанството.

Служебният министър на земеделието посочва, че през 2022 г. чрез Министерството на земеделието в „Североизточно държавно Предприятие” гр. Шумен е постъпило и писмо от Областна дирекция на МВР - Шумен, че адресът на търговско дружество, добиващо дървесина в ТП „ДЛС Паламара”, съвпада с постоянния адрес на главния счетоводител на териториалното поделение. Направена е проверка съгласно заповед на директора на държавното предприятие, при която е констатирано, че собственикът на търговското дружество и главния счетоводител на стопанството са съпрузи, но между лицата няма конфликт на интереси, тъй като служителят на поделението не е участвал в тръжни процедури за добив на дървесина.

В „Югоизточно държавно предприятие” гр. Сливен е получен за сигнал през месец октомври 2022 г., чрез Министерство на земеделието, касаещ взаимоотношения между служители на ТП „ДГС Стара Загора”. Изказани са твърдения, че съпругата на директора работи в стопанството, както и че в същото са назначени братовчеди на директора. Във връзка със сигнала е извършена проверка, при която е констатирано, че съпругата на директора работи в Регионална дирекция по горите гр. Стара Загора, както и че няма служители от с. Николаево, или други, за които да се допусне, че са братовчеди на директора. /БГНЕС

Добавени коментари

Дамянов публикува:
11 Февруари 2023 | 07:50
Крие за далавера в Разлог всичко му е на бюрото Дунчев обеща Дамянов да бъде ПЪРВИЯТ
Запознат публикува:
10 Февруари 2023 | 18:59
А добро утро! В горско стопанство Елешница нарушенията са ежедневие.Сигналите потъват някъде из администрацията. Но понеже рано или късно всичко се връща природата ще отмъсти на всички!Политиците си затварят очите за стопанствата на Елешница,Белица,Якоруда защото така е наредено!

Добавете Вашия коментар

TOP